Vrtnice vzpenjalke

Vrtnice vzpenjalke uspevajo ob različni vrtni opori in tako poživijo vsebino še tako pustega zidu ali oblik pergole.
Vrtnice vzpenjavke sadimo ob pergole, zidove, visoke, mejne ograje in drugo vrtno oporo, ki jo želimo ocvetličiti. Posebnost vrtnic vzpenjavk je, da bujno cvetijo in tvorijo cvetove vse do pozne jeseni in trajno prekrijejo oporo v razmeroma kratkem času. Nekatere zgodnje sorte, bujno zacvetijo že v začetku meseca maja. Z čarobnimi cvetovi vzpenjavke prekrijejo vsako vrtno uto, zid in zakrijejo moteče elemente na vrtu (cisterne, zidovi, ipd.) ali delujejo kot cvetoči okras ob pergoli ali ob hiši.

Vrtnice vzpenjalke na vrtu

Vrtnica vzpenjalka z temno rdečimi cvetovi (Rosa)  'Sympathie'
Vrtnice vzpenjalke se polno razrastejo in razvijejo globok koreninski sistem šele v 3.-4. letu, zato jih prva leta po sajenju obilneje zalivamo in dognojimo vsako leto. Privezujemo k opori in obrezujemo predolge, suhe in odmrle poganjke. Na glavnih poganjkih, stranske poganjke primerno prikrajšujemo. Dolge, glavne poganjke razporedimo v bolj vodoravno lego (odvisno od načina vzgoje), saj tako dosežemo, da rastlina tvori več stranskih poganjkov in posledično bujneje cveti. Odcvetele cvetove sproti odstranjujemo z ostrimi škarjami in odrežemo nad prvim listnim poganjkom. Tako še dodatno vzpodbudimo vrtnico k tvorbi stranskih in novih cvetnih nastavkov. Posebno priporočljivo je vzpenjalke "čistiti" po poletnih neurjih in nalivih. Vzpenjalke in druge vrtnice sadimo v globoko, rodovitno zemljo in na izrazito sončne lege, le tako bo lepo uspevala in bujno zacvetela. V slabih, zbitih, ilovnatih in suhih tleh, vrtnica ne razvije prvih nekaj let po sajenju, dovolj močnega koreninskega sistema in počasi propada.

Opora za vrtnico vzpenjalko

Različni načini opore za vrtnico vzpenjalko.

Zelo lepe so vrtnice vzpenjalke, vzgojene ob loku, skozi katerega je prehod v drugi del vrta ali kot okras ob vhodu v hišo. Lok za vzpenjalko lahko izdelamo iz ograjne mreže (najboljša je plastificirana, zelena) in upogljivih cevi, ki jih pritrdimo v zemljo. Vrtnico po loku vzpenjamo tako, da puščamo glavne dolge poganjke in jih privezujemo ob oporo, stranske krajšamo in jih privežemo ob oporo na vsako stran. Če so stranski poganjki predolgi, jih skrajšamo.