Načrtovanje vrta (1.del)

1-Zasaditev ob Japonski češnji (nekatera drevesa primerna za okrasni vrt prenašajo podrast), je lahko zanimiva skozi celo leto. Obroba grede z nizkimi iglavci in cvetlicami enoletnicami. Pokrovne iglavce ne sadimo v neposredno bližino drevesa. 2-3 Vpliv ograje na izgled in pogled vrta.
Pogled na ozadje vrta v 4-ih zasaditvah z okrasnimi rastlinami 1-osrednji del predstavlja cvetoča japonska češnja, lahko tudi okrasna jablana ali kakšno drugo listopadno drevo, zelo primerni so okrasni javorji 2-Prostor, navidezno povečan in razgiban s pomočjo visoke grede. Prevladujejo nizki iglavci, povešava vrba, smreka ali tisa, pokončne ciprese, hoste. Dodatno daje nasadu cvetoč pridih otoček s okrasnimi čebulicami (tulipani) in trajnice (npr. jesenske astre). 3-Podobna več-nivojska ureditev, na vrhu plazeči brin, okrasni javorji ali druga okrasna drevesa, trdoleska in polsenčni del s rastlinami za kisla tla (hortenzije in azaleje) 4-Bolj odprta zasaditev s skalnjakom na sončni legi. Vsi primeri delujejo skladno in umirjajo ostre linije vrtne ograje.
Trije primeri zasaditve ob ograji v kotu vrta. 1-Zasaditev s skritim kotičkom za otroška igrala. V zasaditvi so uporabljene naslednje rastline: tisa, velika gozdna praprot, brin, hoste. Zasaditev dopolnjuje skalnjak s trajnicami. V tem primeru so tudi domiselno urejene vrtne potke. Breze ustvarjajo domačnost, senco in lepo pašejo v domače okolje zunaj vrta. 2 in 3-Ureditev zasaditve na višjih gredah, primerna za vrtove z visokimi ograjami, zidovi ali brežinami.