Orhideje

1-Orhideja Phalaenopsis 2-Orhideje se najbolje počutijo v vlažnem in senčnem okolju z zmerno klimo, kakor v naravi, vsaka vrsta pa ima svoje posebnosti (Cattleya) 3-Pri gojitelju orhidej v Italiji
Orhideje izvirajo iz tropskih gozdov in so bivališče poiskale na vejah visoko v krošnjah dreves, kjer je toplejši zrak, večja zračna vlaga in več svetlobe, ki je v nižjih rastiščih tropskih gozdov primanjkuje. Seveda to ne velja za vse orhideje, je pa dober prikaz kakšne naravne pogoje in nego potrebujejo. Za uspešno vzgojo orhidej v domovih je potrebno ustvariti vsaj približek naravnih pogojev. Če orhidejam zagotovimo podobne pogoje kot jih imajo v naravi, kot so vlaga, temperatura prostora v stanovanju in dovolj svetlobe (ne direktnega sonca), bodo lepo uspevale.

Oskrba orhidej v stanovanju

1-Orhideja Cattleya 2-Orhideja Paphiopedilum 3-Orhideja Dendrobium

Orhideje zalivamo po potrebi

Orhideje zalivamo po potrebi, pomembno je, da se substrat med zalivanji popolnoma ne osuši in da ne zalivamo s trdo vodo iz pipe (vsebuje veliko apnenca). Ob redni uporabi trde vode za zalivanje orhidej, se na "koreninskih" izrastkih prične nabirati obloga, ki lahko povzroči počasno odmiranje rastline. Zato za zalivanje orhidej v stanovanjih vedno uporabljamo postano ali nekaj dni odležano vodo, ki je ogreta na temperaturo prostora, lahko zalivamo tudi z deževnico.

Obstaja nekaj različnih tehnik zalivanja orhidej

Pomembno je, da voda v dnu lončka ne zaostaja. Pomembno je tudi kakšen okrasni lonec izberemo za orhidejo, ki naj bo za nekaj cm večji od osnovnega lončka, da lahko zrak nemoteno kroži okoli 'korenin' in tako prepreći zastajanje vode na dnu. Osnovni lonček (navadno je prozoren) v katerem smo kupili orhidejo, lahko postavimo tudi na večji podstavek, v katerega nasujemo nekaj kamenja drobne granulacije 3-5 mm. Če imamo več orhidej, lahko uporabimo podstavek za cvetlična korita, v katerega nasujemo plast kamenčkov in postavimo lončke z orhidejami. V tem podstavku naj bo vedno dovolj vode, da izhlapeva in okoli orhidej ustvarja prijetno vlažno ozračje. Za pravilno zalivanje orhidej z leti pridobimo izkušnje in že po teži lončka v katerem je orhideja ugotovimo kdaj je potrebno zalivanje.

Presajanje orhidej

Presajanje orhidej v prozorne lončke in substrat za orhideje.
Za orhideje velja, da jih presajamo bolj redko, ko substrat v katerem rastejo v 2. do 3. letih razpade. Substrat ima nalogo, da orhideja raste v želenem položaju. Veliko vrst orhidej, ki jih danes gojimo v stanovanjih uspeva v naravnem okolju visoko v krošnjah dreves.

Priljubljene orhideje

Poznamo ogromno vrst orhidej in so ena najbolj raznoliko zastopanih skupin rastlin, vendar v domovih gojimo le nekatere. Gojimo predvsem tiste vrste orhidej, katerim lahko nudimo pogoje, kot jih imajo v naravnem okolju.