Evkaliptus

Evkaliptus (Eucalyptus)
Domovina evkaliptusa (Eucalyptus) je Avstralija. V Evropi ga sadimo kot okrasno drevo in je v vrtovih z milim podnebjem zelo priljubljen. Uvrščamo ga v družino mirtovk. Je zanimivo drevo z srebrno modrimi listi, ki prijetno dišijo in odganjajo mrčes. Je primerno za rezanje in oblikovanje krošnje. Veje z listi evkaliptusa so zelo dekorativne in primerne za šopke. Listi lepo dišijo po mentolu. Dokler je drevo mlado so listi okrogli, kasneje postajajo vedno bolj podolgovati.

Evkaliptus je zimzelena rastlina in zelo hitro raste

Mladi poganjki nekaj letnega evkaliptusa (Eucalyptus).
V enem letu zraste približno za 50 cm, v svoji rastni dobi pa doseže višino tudi do 30 metrov. Če ga režemo ga lahko oblikujemo v manjše drevo ali močno razvejan grm. Evkaliptus je kisloljuba rastlina, zato ga sadimo v kislo zemljo, ki ji primešamo nekaj komposta. V začetku po sajenju zalivamo vsaj nekaj mesecev. V zimskem času je potrebno evkaliptus zaščititi z agrokopreno. Ne prenaša nižjih temperatur od -15°C. Evkaliptus lahko posadimo tudi v velik okrasni lonec in gojimo kot veliko posodovko, ki jo pozinimi prenesemo v svetli zavarovan prostor brez ogrevanja, kjer ne zmrzuje. Drevo ali grm ima veliko dekorativno vrednost, uporabljajo  ga vrtnarji pri izdelavi šopkov.

Evkaliptusovo olje

Iz listov tega drevesa pridelujejo znano evkaliptusovo olje, ki se uporablja v razne namene, kot zdravilo, kot začimba in dišava, uporabljajo ga tudi v industriji. V preteklosti so iz listov evkalipta delali poparke, ki so jih uporabljali za zdravljenje vnetja sinusov, vročine, prehladov in za zdravljenje bolečin. Danes je olje sestavina farmacevtskih pripravkov za lajšanje gripe, prehlada. Olje se uporablja tudi za inhalacije pri zdravljenju bronhitisa. Uporabljajo ga tudi pri izdelavi pripravkov za osebno higieno - zobne paste, milo...Tudi pri izdelavi parfumov in losionov uporabljajo evkaliptusovo olje, saj ima prijeten svež vonj. Kot začimba se olje uporablja za pecivo, slaščice, tudi za mesne izdelke in razne pijače.