Zeleni čaj

Zeleni čaj tudi za kujšanje
Zeleni čaj
Zeleni čaj pridobivajo iz listov čajevca. Najpomembnejši je način pridelave, čeprav imajo močan vpliv tudi vremenske razmere, sestava tal, ravnanje z lističi čajevca med transportom. Japonski zeleni čaj ima izrazito zeleno barvo, kar je posledica segrevanja čajnih lističev nad paro takoj po obiranju. Poznana sta dva japonska zelena čaja: Sencha in Bancha. Kitajski zeleni čaj je svetlo rumene do rumeno oranžne barve. Poznanih je veliko vrst: Hina Gunpowder, Lung chin, Mao feng...Kitajska je tudi največja pridelovalka zelenega čaja. Na trgu je veliko različic umetnega zelenega čaja. Zelenim čajem dodajajo arome, koščke posušenega sadja.

Zeleni čaj je antioksidant

Že nekaj časa nas strokovnjaki seznanjajo z zdravilnimi učinki zelenega čaja. Ne mine dan, da ne bi zvedeli za kaj vse je dobra ta azijska pijača. Redno uživanje naj bi nas varovalo pred rakom, srčnimi boleznimi, osteoporozo, kakor tudi kot pomoč pri hujšanju. Kofein v zelenem čaju nam daje poživljajoč občutek. Priporočajo se dnevno 3-4 skodelice zelenega čaja dnevno, večja količina pa zaradi vsebnosti kofeina ni priporočljiva. Lahko pa kavico zamenjate z zelenim čajem in liste zelenega čaja dodate tudi v hrano.