Mandarine

Mandarine na drevesu.
Mandarina je drevo in plod agruma iz rodu citrusov in sicer ena od izvirnih treh vrst skupaj s citrono in pomelom. Prava mandarina prihaja iz Japonske in Kitajske, v Sredozemlje pa so prve prišle mandarine iz Indonezije in Indije. Med obema vrstama pa ni razlike. Poznanih je okoli 10 vrst. Mnogi mislijo, da je klementina ravno tako mandarina, a ni tako. Klementina je namreč križanec med grenko pomarančo in mandarino, tangerina pa bi naj spadala med mandarine. Prava mandarina je svetlo oranžne barve, pecelj pa je v vdolbinici.

Mandarin v loncu na terasi
Mandarina je precej velik grm, ponekod zraste v višino več kot dva metra, nekatere vrste so pa visoke tudi do 4 metre. Njeni listi so majhni in dišeči, olupek je tanek in dišeč. Sadež se enostavno in lahko olupi, tudi krhlji se med seboj lahko ločijo, so oranžne barve, sočni in sladki. Iz mandarin se pripravlja tudi marmelada in kot kandirano sadje, a največ se uživa svežega. Odraslo drevo nam da tudi do 600 sadežev.

Mandarina je sadež, ki vsebuje veliko vitamina C in beta- karoten. Sadež ne redi in pomaga v boju proti celulitu. So izredno zdrav sadež in raziskave so potrdile da flavonoidi v mandarinah zmanjšujejo rast tumorjev na pljučih, prostati in debelem črevesju. Ni pa priporočljivo pretiravanje, nastopi lahko driska in porumenelost kože. Mandarine tudi znižujejo telesno temperaturo,

Kadar kupite BIO mandarine nikar ne zavrzite olupkov. Posušite jih, zmeljite in uporabite - potresete lahko na sokove, po testeninah, rižu...v olupkih je namreč največ koristnih sestavin.