Andska jagoda

Andska jagoda (Physalis peruviana).
Andska jagoda ali perujsko volčje jabolko (Physalis peruviana), je rastlina, katere sadež spominja na kosmuljo. Izhaja iz Južne Amerike, v Evropi je znana od poznega 18. stoletja. Uvrščamo jo med sadeže, ki so tematsko povezani z paradižnikom. Gladke jagode so rumene ali oranžne barve z premerom 1-2 cm. Inkovske jagode vsebujejo številna majhna semena tako kot paradižnik. Sadež je sladek z značilnim kiselkastim okusom. Uporablja se v kulinariki v raznih solatah, za prigrizke, idealen pa je v kombinaciji z avokadom. Priljubljen je predvsem zaradi dekorativnega videza plodov.

Kdaj sejemo andske jagode in vzgoja na domačem vrtu

Andska jagoda ali perujsko volčje jabolko
(Physalis peruviana)
Andske jagode sejemo nekoliko kasneje kot paradižnik in je svetlokalilka (semena andske jagode kalijo na svetlobi). Sadike sadimo maja, ko mine nevarnost pozeb, na sončno gredico. Lahko ga gojimo tudi na sončnem balkonu ali terasi v okrasnem loncu. Ob rednem zalivanju in gnojenju odlično uspeva in je tudi v jesenskem času lahko za okras.

Uporaba

Sadeži andske jagode vsebujejo veliko vitamina C, kalij, fosfor, kalcij in železo. Zaradi teh sestavin je idealen za krepitev odpornosti organizma, Pogosto ga najdemo v mešanici suhega sadja in zdravih prigrizkov za hladne dni. Posušene andske jagode vsebujejo tudi veliko beljakovin.

Andska jagoda je sorodnik inkovske jagode in jo pogosto srečamo na naših vrtovih. Rastlina je uporabna tudi v dekorativne namene, v suhih šopkih in aranžmajih.

Anske jagode lahko kupite tudi na tržišču in jih uživate samostojno ali v mešanici z drugim suhim sadjem, dodajate jih lahko raznim smootijem, slaščicam in z njimi okrasite sladice ali prigrizke.