Čičerika

Čičerika s strki
Čičerika (Cicer arietinum) spada v skupino stročnic. Lahko jo gojite na domačem vrtu. Je zelo zdrava zelenjava, primerna za prehrano otrok in tudi vegetarijancev. Glede na vse njene pozitivne lastnosti je premalo poznana. Zelo dobro prenaša sušo in vročino, saj je ljubiteljica toplote.

Sejemo jo šele takrat, ko temperatura zemlje preseže več kot 15 stopinj. Tudi ponoči ne sme biti temperatura nižja. Razdalja med vrstami naj bo vsaj 50 cm. Dobri sosedje čičerike so: buče, kumare beluši, paradižnik, nikakor pa se ne ujema z česnom, čebulo, drobnjakom, porom. Gnojimo jo z domačim kompostom, kaj več pa ne potrebuje. Čičerika je zrela oziroma primerna za pobiranje ko so stroki rjavi, podobno kot zrel fižol. Stroke trgamo sproti, saj je tako pridelek večji.

Čičerika vsebuje aminokisline in vitamine. Je tudi bogata z proteini. Čisti ledvice in kri, znižuje holesterol. Ne napenja. Zrnje je dobro pred kuho namočiti. Kuha se precej dolgo. Čičeriko lahko uživamo tako kot vse stročnice. Ne drži dejstvo, da vsi ogljikovi hidrati redijo. Veliko je tudi takih, ki maščobe pokurijo. Med te spada tudi čičerika.