Stevija

Stevija (Stevia rebaudiana)
Stevija (Stevia rebaudiana) izhaja iz Paragvaja z imenom Amambay. Indijanci Guarani jo uživajo več sto let zlasti za slajenje zeliščnega čaja mate. Pritegnila je pozornost, ko se je povečalo povpraševanje po hrani z malo oglikovimi hidrati.

Uporabna je za ljudi, ki morajo pri prehrani paziti na ogljikove hidrate. Dostopnost do stevie pa se od države do države zelo razlikuje in od leta 2011 je uporaba dovoljena tudi v Evropski uniji. Stevia ima tudi druga imena, ki so v svetu v splošni rabi, kot je naprimer sladki list, sladkorni list ali sladko zelišče.

Vzgojimo jo lahko iz semena ali kupimo sadike 


Če imamo na voljo semena jih marca posejemo v setvene lončke in vzgajamo do presajanja v zaščitenem in svetlem prostoru. Pri setvi semena ne pokrivamo z zemljo, ker kali le na svetlobi. Seme le rahlo "potlačimo", da dobi stik z zemljo in redno rosimo površino setvenih lončkov. Je občutljiva na mraz, zato jo prenesemo na prosto s postopnim privajanjem na zunanje razmere po 15. maju. Lahko jo gojimo tudi v lončkih. V tem primeru je pomembno redno zalivanje.

Uporaba stevije v kulinariki

Stevijo uporabljamo za zasladitev pijač, posušenih morskih sadežev, jogurtov, plodov vrtnin, pri pripravi tort in kolačev ter biskvitov. Lahko jo uporabljamo tudi v kombinaciji z drugimi "sladili", kot je naprimer med. Dele rastline je potrebno pred uporabo posušiti in jih nato pretlačiti ali zdrobiti v terilniku za zelišča. Za slajenje pijač (čaj), lahko uporabimo tudi sveže liste stevije. Kakovost sladila iz stevije je odvisna od količine sladkih delov rastline in postopka priprave. Za uporabo v kulinariki lahko kupimo že pripravljeno sladilo iz stevie.

Dobre lastnosti stevije

  • Ima minimalen učinek na povišanje glukoze v krvi, koristna je kot naravno sladilo za diabetike. Stevia je namreč rastlina, ki je tudi do 300 krat slajša od sladkorja.
  • Stevia dejansko uravnava krvni sladkor in je varna za uporabo tako pri diabetikih kot pri hipoglikemikih.
  • Za razliko od aspartama ni nobenih poročil o stranskih učinkih in znanstvene raziskave dokazujejo njeno varnost; stevija nikoli ni bila prikazana kot povzročiteljica možganskih tumorjev ali kateregakoli od stranskih učinkov, ki jih ima aspartam.
  • Za razliko od aspartama stevija zmanjšuje željo po sladkem in je idealna za ljudi, ki imajo previsoko telesno težo.
  • Stevia zadržuje rast oblog na zobeh. 
  • Ima antiseptične lastnosti, kar se je izkazalo kot pospešitev celjenja kožnih poškodb.
Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Steviahttp://en.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana