Žajbelj

Ob ugodnih pogojih se žajbelj lepo razraste
Žajbelj se lepo razraste
Žajbelj (Salvia officinalis) vedno zeleni pol grmiček z olesenelimi stebli, sivkastimi listi in modrimi do škrlatnimi cvetovi doseže višino do 40 cm in ima številna stebla. Nadzemni deli so prerasli z dlakastimi žleznicami, ki izločajo eterično olje. Žajbelj ima svetlovijoličaste cvetove, kateri se na koncu stebla zbirajo v grozd.

Žajbelj ima rad sončno lego. Izvira iz južne Evropa in Sredozemlja. Najdemo ga po suhih predelih južne Evrope ter po obrežjih Sredozemskega morja. Pri nas ga lahko podivjanega zasledimo v obmorskih krajih na suhih in kamnitih tleh, oz. gojenega na domačih vrtovih. Je aromatično kuhinjsko zelišče, uporablja se ga tudi kot zdravilno zelišče. Nekoč je žajbelj veljal za rastlino, ki človeku lahko povrne nesmrtnost.

Žajbelj vsebuje eterično olje, čreslovine, grenke snovi, beljakovine, škrob, sluzi,smole, rudninske snovi. Okus žajbljevega čaja si lahko izboljšamo z dodatkom kamilice. Je aromatičen grm, ki privablja čebele.