Božični liker

Božični liker
Božični liker bo prava poslastica v prazničnih dnevih, kot so Božič in Novo leto. V času pred prazniki imamo veliko dela z pripravo drugih jedi, z izdelavo daril in okraševanjem in nam ne ostane veliko časa za kulinarične posebnosti. Lahko jih pripravimo prej, saj počakajo dalj časa. Okusni sadni liker je enostaven za pripravo. Uporabimo različno suho sadje: slive, fige, rozine... Prelijete ga lahko v lepo steklenico in podarite ali ga uporabite kot aperitiv, je pa tudi odlično zdravilo proti prehladu. Potrebne sestavine za božični liker: 125 g suhih fig, 125 g suhih sliv, 2 žlici rozin, 50 g dateljnev in 3 žlice rjavega sladkorja, 1 žlico meda, 3 zrna popra, 3 klinčke, polovico paličice cimeta, pol stroka vanilije ter 7 dl vinjaka ali dobre slivovke. Postopek priprave: Narezano suho sadje stresite v steklenico in prilijte toliko slivovke ali vinjaka, da bo sadje pokrito. Steklenico zaprite in pustite stati 24 ur. Po tem času dodajte začimbe, med in sladkor. Prelijte z preostankom alkohola in postavite na temno mesto, kjer naj stoji 4 tedne. Zmes občasno pretresite. Po tem času precedite liker skozi tkanino in prelijte v lepo steklenico.