Skalnjaki

Zanimivo oblikovani skalnjak v obliki klopi z nizkimi pokrovnimi trajnicami.
Najpogosteje skalnjake gradimo v obliki hriba ali spirale, lahko pa svoji domišljiji pustimo prosto pot in si omislimo skalnjak v obliki vrtne klopi, in prostora za druženje v vročih poletnih večerih. Na sredini je lahko kurišče ali prostor žar. Oblika v polkrog razmeji del večjega vrta v bolj razgiban prostor.

V prostorih med skalami so sajene pokrovne trajnice, ki potrebujeo malo rastnega prostora (natreski, zelišča ipd.). Posebno natreski in nekatera zelišča na izrazito sončni legi ne potrebujejo veliko nege, le občasno zalivanje v vročih poletnih dnevih brez dežja. Na vrhu sajene nizke pokrovne trajnice in natreski, naravni videz kamna še bolj povdarijo. V večje špranje lahko zasadimo tudi zelišča kot so naprimer drobjak, bazilika, timijan, odporne vrste rožmarina ter tako posrbimo za sveža zelišča na dosegu roke.

Skalnjak v brežino

Večje skalnjake lahko občudujemo v botaničnih vrtovih. Na fotografiji skalnjak na vrtu
ene izmed vil ob jezeru Como v Italiji.
Če imamo del vrta ali neizkoriščeno površino v brežino, ki je obrnjena prti soncu ali na južno stran, lahko zasadimo skalnjak večjih dimenzij. Posebno kadar želimo utrditi pobočje in nasploh velja pri gradnji skalnjakov pravilo, uporabimo večje skale, ki delijo posamezne skupine trajnic in preprečujejo izpiranje prsti. Z leti ko se trajnice razrastejo, dodatno utrdijo pobočje.

Skalnjak za manjši vrt

Miniaturna gredna imitacija večjega skalnjaka, zasajena  z nizkimi sukulenti in trajnicami.
Tudi če nimamo na voljo veliko prostora, lahko izdelamo skalnjak manjših dimenzij, za zasaditev pa uporabimo manjše trajnice, kakteje in sukulente. Tak skalnjak lahko uredimo tudi na manjši in sončni terasi.

Skalnjak kot notranja obroba vrta

Zaključek travnate površine s skalnjakom v ozadju.
Na večjih površinah, kjer imamo na voljo veliko osvetljeno površino, lahko vrt zaključimo z zasnovo skalnjaka, ki ga izgradimo na notranjih robovih vrta. Skalnjak pride lepo do izraza predvsem na dvignjenih legah, ki jih lahko na tak način lepo uredimo v pisano družino rastlin, ki bodo izmenično cvetele in lepe skozi celo leto.