Sivka

Cvetoči grmi sivke na skalnjaku v juniju.
Sivko pogosto srečujemo v zelenjavnem in okrasnem vrtu. Cvete skoraj vso sezono, a prve cvetejo francoske sivke. Poznamo še angleško sivko in lavandine, ki so križanci med obema sivkama. Križanci bolje prenašajo sušo in vročino. Sivko posadimo na sončno mesto, kjer so tla dobro odcedna. Posadimo jo lahko tudi v lonec, a v tem primeru jo moramo vsako pomlad presaditi v novo zemljo., saj bo le tako imela dovolj hranil za dolgo in lepo cvetenje.

Obrezovanje sivke

Sivko na Primorskem porežemo v septembru ali oktobru, v notranjosti Slovenije jo porežemov ko obrezujemo vrtnice (februar – marec). Grme sivke brez skrbi obrežemo tako, da pustimo približno 7 cm lanskega prirastka, na kroglo. Tako bo tudi po obrezovanu sivka lepa. S krajšanjem poganjkov dosežemo, da grm sivke z leti ne potane rogovilast. Z redno pomladitvijo grma sivke, podaljšamo življensko dobo tudi do 15 let.

Obrezovanje sivke

Uporaba sivke

Sivka odganja molje. Sešijte vrečke in vanje spravite posušeno sivko. Vrečke razporedite v omare in moljev ne bo. Šopek sivke obesite pri vhodnih vratih in pregnali boste muhe.

Sivko žanjemo navadno v juliju in začetku avgusta

Naredite si dišečo sivkino sol

Kozarček primerne velikosti napolnite z soljo in seli dodajte nekaj kapljic eteričnega olja in posušene cvetove sivke. Vse lepo premešajte z leseno paličico in sol je pripravljena. Podobno dišečo sol lahko naredite tudi iz drugih rožic.

5-6 stebelc sivke - odstranite stebelni del in na cvetove nalijte pol litra olivnega olja. Postavite na sonce ali na toplo mesto za tri dni. Precedite skozi gazo in nalijte v steklenico. Lahko uporabite tudi posušene cvetove. Uporabite po prhanju.

Sivka povezana v snop