Begonije

Gomoljna pokončna begonija z rumenimi polnjenimi cvetovi
Prav gotovo imajo gomoljne begonije med balkonskimi okrasnimi rastlinami svoje mesto, posebno med čebulnicami in gomoljnicami. Gomoljne begonije izberemo za zasaditev takrat, kadar želimo poživiti senčni del balkona, terase ipd. V okrasne namene gojimo pokončne gomoljne begonije, ki so višje rasti, pokončne gomoljne begonije z narezanimi robovi cvetov, pokončne, ki so nižje rasti in z veliko cvetovi ter povešave begonije z velikim številom cvetov.

Gomoljne begonije kot cvetoče balkonske rastline

1-rdeča pokončna begonija 2-več cvetne begonije na okenski polici pod nadstreškom 3-več cvetne begonije 4-veliko cvetne begonije v loncih.
Če želimo, da bodo gomoljne begonije hitro cvetele, jih pred sajenjem na prosto ali v večje posode nakalimo. To naredimo tako, da gomolje že v začetku februarja "posadimo" v pripravljen lonec z zemljo, ki smo ji dodali nekaj šote. Po želji lahko mešanico pripravimo tudi tako, da vrtni zemlji dodamo nekaj mivke in gozdne zemlje ter šoto, lahko pa preprosto gomolje posadimo v kupljen substrat za sajenje in dodamo šoto, ki gomoljnim begonijam zelo ustreza.

Večji okrasni lonec z gomoljnimi begonijami v poletnem polnem razcvetu.
Večji lonec begonijami
Gomolje posadimo z vdolbino navzgor in zabojčke ali lonce postavimo v ogrevan prostor, kjer je temperatura okoli 20°C. Za hitrejši razvoj in da ohranimo vlago okrog gomolja pokrijemo lonec z folijo ali steklom. Pokrijemo tako, da dopustimo kroženje zraka. Občasno po potrebi zalijemo. Ko poganjki poženejo iz zemlje odstranimo folijo ali steklo s katerim smo imeli pokrit lonec. Ko poganjki zrastejo od 8 do 10 cm v višino, gomolje previdno presadimo v večje lonce. Pri presajanju si pomagamo z vrtno lopatko. Upoštevamo sadilno razdaljo, saj se grmi begonij v ugodnih pogojih precej razrastejo, odvisno tudi od vrste.

Na prosto gomoljne begonije preselimo šele takrat, ko mine nevarnost pomladanskih pozeb. Ne zalivamo preveč, da gomolji ne gnijejo, vendar vzdržujemo rahlo vlažni substrat. Če sadimo na vrt, dodamo šoto. V jeseni gomolje izkopljemo, jih posušimo na zraku in skladiščimo v hladnem in suhem prostoru do februarja, ko jih ponovno nakalimo za naslednjo sezono cvetenja.

Posebno lepo uspevajo pod nadstreškom na vzhodni in severni strani, kjer ni premočnega sonca. Cvetijo do konca oktobra. Begonije so živahne barvne cvetlice, stalnica ljubiteljev poleti cvetočih okrasnih čebulic.