Kloščevec

Kloščevec ali ricinus (Ricinus communis)
Kloščevec ali ricinus (Ricinus communis) izvira iz Afrike in Azije - tam raste kot velik grm. V ljudskem zdravilstvu je imel pomembno vlogo že v srednjem veku, predvsem kot odvajalno sredstvo. Zrna ricinusa so v preteklosti polagali v grobnice starih Egipčanov. Gojimo ga zaradi njegovih ogromnih listov in lepih plodov. Uspeva kot enoletnica in zelo hitro zraste v veliko rastlino. Kloščevec gojijo danes v vrtovih kot okrasno rastlino, kjer plodovi z oljnimi semeni redko dozorijo.

Kloščevec rastlina, kalčki in plod v katerem dozori seme, ki je pisano zelo podobno kakšni vrsti fižola.
Kadar kupimo seme kloščevca je na semenu opozorilo, da je to strupena rastlina. Semena te rastline so zelo strupena če jih zdrobiš ali žvečiš in že manjša količina semen lahko zelo negativno vpliva na človeški organizem, seme vsebuje močan strup imenovan ricin, ki učinkuje na krvne žile, kri in živčevje in ga uvrščamo med najmočnejše rastlinske strupe. Na vrtovih, kjer imate posajen kloščevec pazite, da otroci ne pridejo do sivo-rjavih semen. Vir: http://siol.net/trendi/moda-in-lepota/ricinus-semena-so-strupena-olje-zdravilno-194881

Iz semen pridelujejo ricinusovo olje

Barva olja je prozorna ali svetlo rumena, brez vonja in okusa. Uporabnost ricinusovega olja: odpravlja bolečine, pomaga pri hemoroidih, izboljša delovanje jeter, pomaga tudi pri težavah in poškodbah kože, vpliva na delovanje tankega črevesa, zmanjša pojavljanje tumorjev v telesu, pomaga pri menstrualnih težavah. Uporablja se tudi v kozmetiki in industriji.