Artičoka

Artičoka (Cynara scolymus)
Artičoka (Cynara scolymus)
Artičoka (Cynara cardunculus subsp. flavescens) izhaja iz Etiopije. Poznali so jo že stari Rimljani, pri katerih je bila zelo priljubljena kot zelenjava. Spada v družino nebinovk in izhaja iz Arabskega polotoka. V Evropi so spoznali artičoko ob prihodu Arabcev. V premožnih krogih je bila zelo priljubljena zelenjava, revnim slojem žal predraga. Danes artičoko gojijo v Sredozemlju in v srednji Evropi.

Gojenje artičoke na domačem vrtu

Gojenje je precej zahtevno in tudi sušenju listov je treba posvetiti precej pozornosti. Liste pobirajo pred cvetenjem. Uporabljajo se lahko tudi sveži listi za izdelavo pripravkov. Je trajnica, ki zraste tudi do 2 m višine in približno 50 do 60 cm širine.

Artičoka, močno napadena od uši.
Rastlina ima dolge, razčlenjene liste, spodaj bele barve, zgoraj pa zelenkasto sive. Ima rada toplo podnebje. Proti koncu poletja zacveti - cveti od julija do avgusta, cvetovi so škrlatno rdeči in imajo mehke bodice. Spominjajo na cvet osata. Je trajnica. Uporabljajo se listi, korenine in cvetni koški.

Uporaba artičoke v kulinariki

Cvetni koški se uporabljajo kot zelenjava - je zelo priljubljena v kulinariki, listi in korenina pa v zdravilstvu. Vsebuje ogljikov hidrat inulin, mineralne snovi, grenčino, provitamine.

Zdravilne lastnosti artičoke

Artičoko so začeli uporabljati v zdravilne namene šele v 20. stoletju. Primerni spodnji zeleni listi, vsebnost zdravilnih učinkov in v cvetnih glavicah, ki jih uživamo kot zelenjavo, nima velikega pomena.

Uporabljamo sveže ali posušene liste artičoke. Njeni pripravki so priporočljivi pri prebavnih težavah - občutek napetosti, slabost, bruhanje, grenčine v artičoki spodbujajo prebavo. Vzpodbuja apetit in preprečuje nastanek žolčnih kamnov. Deluje kot diuretik in znižuje koncentracijo holesterola, ščiti tudi jetra. Pripravke iz artičoke priporočajo sladkornim bolnikom, saj omejuje dvig koncentracije glukoze v krvi. Iz rastline se pripravljajo poparki, tinktura, sok. V lekarnah so na voljo pripravki v obliki kapsul.

Artičoke z smetanovo omako

Potrebne sestavine: 1 kisla smetana, 4 žlice gorčice, 4 kosi artičoke, 4 žlice sončničega semena

Priprava: večje artičokine koške dobro operemo in približno 20 minut kuhamo v osoljeni vodi. Odcedimo in postavimo na krožnike. Kislo smetano, gorčico in sončnična semena zmešamo in ponudimo v posebnih posodicah. Liste artičok trgamo s prsti in pomakamo v smetanovo omako.

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Artičoka