Akvarij v stanovanju

Na novo urejen manjši akvarij, 120 l z naseljenimi neonkami.
Na novo urejen manjši akvarij 120 l, z naseljenimi neonkami.
Imeti doma akvarij in v njem ribice je želja mnogih, saj pogled na plavajoče lepotice pomirja in vsak vzdrževan akvarij je tudi okras prostora v katerega ga namestimo. A akvarij bo lep le, če bomo zanj in njene prebivalke ustrezno poskrbeli. Zavedati se moramo, da bo potrebno omogoči čim manj stresno okolje in biološko ravnovesje v akvariju. Življenjski prostor moramo približati ribicam kar se da naravnemu okolju iz katerega izhajajo posamezne vrste.

Akvarist začetnik 

... se takoj ob prvem srečanju z akvariji najprej spogleduje z raznolikostjo podvodnega sveta, ki se ponuja v dobro založenih trgovinah. Ko se odloča za svoj prvi akvarij, želi ponavadi vanj naseliti čim več različnih vrst akvarijskih ribic, čemur sledi, da po določenem času ugotovi, da se njegova kombinacija želja ne konča tako, kot si je prestavljal, ko ribe zrastejo in pokažejo svoj pravi značaj. Še posebej v času drstenja se pri ribah pokažejo različni znaki teritorialnosti. Drugi problem, ki se pojavlja v skupinskih akvarijih, so parametri akvarijske vode. Tako kombinacija skalark in gupijev v akvariju nikakor ni primerna, saj potrebujejo skalarke mehkejšo in kislo reakcijo vode, medtem ko gupiji tršo in bazično reakcijo. Zato vam bolj priporočamo nakup več predstavnikov iste vrste, kot pa mešanico različnih vrst rib.

Večji ali manjši akvarij?

Za očudovanje velikih rib, ki jih lahko gojimo v sladkovodnih ali morskih akvarijih (na fotografiji oskar), je potreben velik akvarij in veliko nege.
Za očudovanje akvarijskih rib v vsej svoji naravni velikosti in lepoti (na fotografiji oskar),
je potreben velik akvarij in veliko nege.
Če se odločate za nakup akvarija, upoštevajte dejstvo, da je za akvarista začetnika primernejši večji in ne manjši akvarij, kot je zmotno prepričanje. Za lažjo orientacijo pri prvem nakupu akvarijskih rib vam priporočam, da si izberete določeno vrsto rib in potem s to vrsto kombinirate druge ribe.

Nekaj kratkih napotkov ob nakupu akvarijskih rib

  • Ribe vam za transport pripravijo v PVC vrečkah z omejeno količino vode. Ker so občutljive na padec temperature in pomanjkanje kisika, jih moramo čim prej prenesti v akvarij.
  • V kolikor bo vaše potovanje do doma daljše, obvestite o tem prodajalca, da vam z zračno črpalko napolni vsebino vrečke, preden jo hermetično zapre. Tako bo v vrečki na razpolago nekaj več kisika, nikakor pa ne smemo sami vpihovati zraka v vrečko skozi usta.
  • Ko ribe prinesemo domov, jih ne naselimo takoj v akvarij, temveč transportno vrečko najprej položimo v akvarij za 10 – 15 minut, s čimer omogočimo, da se temperatura vode v vrečki izenači s temperaturo vode v akvariju.
  • Po 15 minutah pričnemo počasi,  v presledkih dolivati akvarijsko vodo, da se pomeša s tisto v notranjosti vrečke.

Skupinski akvarij z »živorodkami«

Akvarij z živorodkami (mečki in platiji), primerni za akvariste začetnike. Potrebujejo akvarij vsaj 70 l. 
Med živorodke naprimer uvrščamo; platiji - Xiphophorus maculatus, gupiji - Poecilia reticulata ter mečki - Xiphophorus helleri. Za živorodke je značilno, da skotijo žive mladice in so zelo plodne. Samička gupija lahko skoti tudi do 200 mladic. Gupi je tudi najbolj znan in priljubljen iz te skupine akvarijskih rib, predvsem po barvitosti. Po svetu prirejajo celo tekmovanja, kjer izbirajo najbolje obarvane gupije in podeljujejo bogate nagrade.

Gupi je tudi eden izmed redkih predstavnikov akvarijskih rib, ki ga lahko naselimo tudi v manjši, 20-litrski akvarij, vendar je v akvariju potrebno zagotoviti primerno temperaturo, saj prihaja iz toplih območij, kjer je temperatura nad 24°C. Prehladni in neogrevani akvariji so pogost vzrok za pogin teh sicer nezahtevnih pisanih akvarijskih ribic.

Platiji so odlična družba gupijem, saj so to miroljubne ribe, vendar si morate v tem primeru omisliti večji akvarij, ki ima okoli 60 L prostornine. Zagotovo boste uživali ob prvem »podmladku«, če boste tem ribam zagotovili dovolj velik, prezračevan in ogrevan akvarij z veliko skrivališč (kamor se bodo mladice lahko zatekle prve dni življenja). Akvarijski kompleti so kot nalašč prirejeni za gojenje teh ribic, saj vsebujejo vso osnovno začetniško opremo (grelec, zračno črpalko,…).

Akvarij s skalarkami

Manjša jata skalark v večjem akvariju.
Manjša jata skalark v večjem akvariju.
Skalarka (Pterophyllum scalare) je riba, ki je v akvaristiki malokdo ne pozna. Njena značilna »sploščena« oblika in elegantno plavanje med visoko rastočimi vodnimi rastlinami (npr. valisnerijami, suličarkami), akvariste navdušuje že vrsto let. Je dokaj nezahtevna riba, ki najbolj uživa v skupini iste vrste. Ponudba skalark je pestra (zebrasta skalarka, črna skalarka, skalarka »marble«, zlata skalarka). Skalarke lahko gojite v skupinskem akvariju, npr. z neonkami, vendar le tako, da vanj istočasno naselite skalarke (mlade primerke) in neonke. V akvarij z velikimi skalarkami ne naseljujemo neonk, saj se morajo skalarke od začetka navajati na njihovo prisotnost. 

Akvarij z skalarkami lahko hitro postane premajhen. Na fotografiji 3-4 leta stare skalarke.
Akvarij z skalarkami lahko hitro postane premajhen. Na fotografiji 3-4 leta stare skalarke.
V času drsti postanejo skalarke (par skalark) teritorialne in branijo tisti del akvarija, kjer so odložile ikre. Iz tega vidika je pomembno, da jim namenimo čim večji akvarij, vsekakor pa ne manjšega od 100 l.

Atraktivne neonke

Neonke se najbolje počutijo v jatah.
Neonke se najbolje počutijo v jatah.
V družbi neonk (Paracheirodon innesi) lahko gojimo: kresničke - Hemigrammus erythrozonus, rdečo neonko - Paracheirodon axelrodi. Neonke se večino časa zadržujejo v zgornji tretjini akvarija, zato je primerno v takšen akvarij naseliti tudi modrega rogatca - Ancistrus dolichopterus. Ta riba se čez dan skriva v kotičkih akvarija, ponoči pa je zelo dejavna, prehranjuje se z algami, ki se nalagajo na stene akvarija ali na dekorativni material. Morda bi lahko v družbo neonk naselili še kardinalke - Tanichtys albonubes, vendar je potrebno upoštevati, da jim ugaja nekoliko hladnejša voda (22°C) kot neonkam. Vse te ribe, razen modrega rogatca, naseljujemo v večjih skupinah, ker so to ribje jate, s čimer pridejo najbolj do izraza tudi njihove barve in značilnosti.

Zlate ribe

Te ribe imenujemo tudi »zlatke« (Carassius auratus). Močno vam odsvetujem naselitev v stekleno bučko, saj v normalnih akvarijih dosežejo velikost tudi do 40 cm. Zanje je primeren večji akvarij, od 60 L navzgor, čeprav v nekaterih virih zasledimo, da je tudi takšen volumen akvarija občutno premajhen, saj v tako majhnem akvariju nikoli ne dosežejo naravne velikosti. Naseljujemo jih skupaj s predstavniki iste vrste (pajčolanke, rumene zlate ribe, črne pajčolanke). Zelo hitro plavajo in so izredno aktivne v večjih akvarijih, zato jih ne kombinirajmo z drugimi akvarijskimi ribami, še posebej ne s toplovodnimi, saj se najbolje počutijo v hladni, neogrevani vodi.

Pravilno krmljenje ribic 

Zraven naravnega okolja je zelo pomembna prehrana. Pester jedilnik je zelo pomemben za zdrave in živahne ribice in njihove lepe barve. Čeprav imamo v akvariju samo ene vrste ribic je potrebna raznolika hrana. Na tržišču je danes dovolj velika izbira hrane. Nekatere ribe potrebujejo hrano rastlinskega izvora, to je hrana v kosmičih, druge pa so mesojede, te hranimo z tubifeksi, vodnimi bolhami... Zmotno je tudi mišljenje, da se ribe hranijo le enkrat dnevno. Pravilnega krmljenja rib se naučimo s prakso, naj pa velja, da jih hranimo 2-3 krat dnevno vendar le toliko kolikor pojejo v nekaj minutah.

Odvečna hrana pada na dno

Med krmljenjem se hrana počasi useda in pada na dno, kjer prične gniti. Kadar imamo v akvariju skalarke to ne povzroča problema , saj le te iščejo hrano po dnu akvarija, tega pa ne moremo pričakovati od ribic, ki redko zaidejo proti dnu akvarija.

Zelo pomembno je tudi redno vzdrževanje akvarija - sesanje podlage, saj filter vsega ne more odstraniti. Ne smemo dovoliti prekomernega razkroja organskih snovi v akvariju saj le te škodljivo vplivajo na življenje v akvariju.