Hortenzije

Hortenzije sadimo na bolj senčne lege, ob sajenju dodamo večjo količino bolj kisle prsti.
Hortenzije sadimo na bolj senčne lege, ob sajenju dodamo večjo količino bolj kisle prsti.
Hortenzija (Hydrangea) je rod velikega števila vrst (okrog 70), ki izhajajo iz Himalaje, Azije in Amerike. Iz Japonske so pripeljali hortenzije v Evropo oziroma v Anglijo daljnega leta 1799, v Evropi so jih za okrasne namene pričeli gojiti 100 let kasneje. V zgodovini so hortenzije veljale za precej staromodno rastlino, ki je bila namenjena samo posebnim slovesnostim. Danes je hortenzija pogosta rastlina senčnih in pol senčnih leg z jutranjim ali pozno popoldanskim soncem. Lahko jo gojimo tudi kot posodovko v večjem okrasnem loncu. Naravna rast hortenzije ima obliko grma, ki doseže velikost, odvisno od vrste tudi preko 2,5 m. V širino potrebuje prav tako veliko prostora kot v višino. Obstojajo tudi vzpenjave sorte, ki dosežejo višino 8 m in več ter se vzpenjajo po zidovih. V prvem letu cveti že v mesecu aprilu in vse do septembra, po prvi uspešni prezimitvi cveti čez poletje.

Hortenzija ne zahteva veliko truda za vzgojo

1-Metličasta hortenzija (Hydrangea Paniculata), prezimna vrsta z redkejšo krošnjo. Doseže višino 2 do 3 m. 2-prezimne hortenzije lahko gojimo v loncih.
Najbolje uspeva v vlažnih tleh. V začetku rasti jo je potrebno pogosto zalivati in gnojiti. Razmnožujemo jo lahko z potaknjenci, ki jih odrežemo z grma (enoletni poganjki) v pomladanskem ali poletnem času, a pazimo, da na teh poganjkih ni nastavkov za cvet. Cvetove lahko režemo in jih posušimo za kasnejšo uporabo v zimskih šopkih. Rastlina odvisno od sestave tal cveti v rdečih in modrih odtenkih. Lahko pa z majhnim trikom spremenite barvo cvetov. če v zemljo ob korenine dodate ostružke železa ali koščke železove rude. Tudi borove iglice pripomorejo k temu, da so cvetovi bolj modre barve. 

Hortenzije so občutljive na spomladanske nizke temperature

Hortenzije so občutljive na pozno spomladanske pozebe, zato je priporočljivo izbrati za sajenje zavetno lego kjer ni premočnega prepiha, v zavetje dreves, večjih grmov, ipd. Hortenzije pričnejo zelo hitro poganjati poganjke, ki so občutljivi na nizke temperature konec aprila in v začetku maja. V tem primeru lahko grme povežemo preko noči z vrvico in jih zaščitimo z agrokopreno, če vremenska napoved kaže na padec temperatur spomladi.

Hortenzija je rastlina, ki bi naj prinašala mir v hišo

1-cvet hortenzije 'lacecap' ima značilno ploščato obliko 2-Velecvetna virhinska hortenzija (Hydrangea arborescens), prezimna vrsta, cveti pozno poleti 3-Hortenzija 'Teller Bleu'.
1-Hortenzijea v tipu Lacecup cveti v modri barvi 2-cvetni popek hortenzije 3-hortenzije sadimo na senčna in polsenčna mesta.
Vrste hortenzij: hrastolistna - listi so podobni hrastovim listom, drevesasta - visok grm z sivo zelenimi listi, vrtna - do 1,5 m visok grm, vzpenjava  - ima velike pladnjaste cvetove, latasta - do 4 m visok grm, mehko dlakava - ima velika sploščena socvetja.