Peteršilj

Peteršilj (Petroselinum crispum) kot vmesni posevek čebuli.
Peteršilj (Petroselinum crispum) je pomembna kulturna rastlina, že v srednjem veku so peteršilj uživali kot solato, privoščili so si ga predvsem vojščaki pred bojem za več moči in že takrat je veljal peteršilj za pomembno zelišče in dišavnico. Peteršilj ni pomemben samo v kuhinji, veliko uporabnost ima tudi v zdravilne namene. Peteršilj je v celoti užiten svež ali sušen. Vsebuje veliko vitamina A in C. Je ena redkih dišavnic uporabnih kuhinji, ki kljubuje mrazu in ga tudi pozimi lahko uporabljamo svežega. oziroma ga gojimo na balkonu ali terasi v lončkih preko celega leta. Peteršilj lahko sejemo zgodaj v lončke in nato presadimo na vrt ali sejemo na gredo, ko je zemlja dovolj ogreta za kalitev peteršilja (če so razmere ugodne lahko že v marcu sejemo na prosto). Če je površina grede, kjer smo sejali peteršilj suha, razpokana in zelo hladna, je peteršilj navadno muhast pri kalitvi in vzklije šele ko se dovolj otopli.

Peteršiljevi pripravki

Korenasti, kodrolistni in navadni peteršilj (Petroselinum crispum).
Čaj - Namakamo 1 - 2 čajni žlički posušenih listov peteršilja ali korenin v vroči vodi 5 - 10 minut, pokrito. Spijemo 2 -3 skodelice dnevno.

Peteršiljevo vino - 10 peteršiljevih stebel z listi damo v en liter dobrega belega vina. Dodamo dve žlici pravega vinskega kisa. Kuhamo približno deset minut  in pobiramo pene. Na koncu dodamo še 300 g medu in nekaj minut kuhamo - zavreti ne sme. Odstavimo in precedimo. Precejeno tekočino nalijemo v steklenice, ki smo jih splahnili z alkoholom in jih dobro zapremo. Uživamo po žlicah trikrat dnevno.

Tinktura - Steklenico ali kozarec za vlaganje do roba napolnimo z opranim peteršiljem - tudi korenino. Prelijemo z 40 % sadnim žganjem. Postavimo jo na toplo mesto, kjer naj stoji približno 14 dni, vsak dan pa moramo steklenico pretresti. Po 14 dnevih precedimo in shranimo na mesto. Uporabljamo za masažo pri mišičnih krčih.