Poprova meta

Poprova meta in timijan posajenav okrasni keramični lonec
V Sredozemlju so poprovo meto gojili že Egipčani in Grki. Zaradi njenega ostrega vonja so jo uporabljali kot dražilno sredstvo in krepčilo za živce. Konec 17. stoletja jo je opisal švedski biolog Carolus Linnaeus in jo uvrstil v samostojno vrsto, a kasneje so dognali da je poprova meta križanec, ki se z lahkoto razmnožuje.

Vzgoja poprove mete

Poprova meta (Mentha×piperita) je 50 do 90 cm visoka večletna rastlina. V Evropi je najbolj poznana temno zelena sorta, manj pa je svetlo zelenih sort. Ne najdemo je v naravi, enostavno jo lahko razmnožimo z podtaknjenci. Nabiramo liste, v juliju in avgustu. Na vrtovih zelo priljubljena rastlina predvsem zaradi izrednega vonja in zdravilnih učinkovin. Na vrtu se precej razraste saj se razmnožuje z živicami. Vsekakor je pa poprova meta dobrodošla na vrtovih saj odganja mravlje in tudi bolhačev se znebimo z njeno pomočjo.

Obstaja veliko vrst poprove mete npr.Mitscham (črna meta), ki ima rdečevijolično steblo in listne žile. Razširjena je tudi Palescens (zelena meta), ki ima zeleno steblo in zelene liste. Določene vrste njivske mete (Mentha arvensis var.piperascens) gojijo na Japonskem. v Braziliji in na Kitajskem za pridobivanje eteričnega olja – je zelo hlapno, prodaja pa se pod imenom japonsko ali balkansko olje. V naravi rastejo še  druge vrste mete - npr. vodna meta (Mentha aquatica), kodrasta meta, a te vsebujejo manj eteričnega olja kot poprova meta.

Poprova meta je zdravilna

Poprova meta pomaga pri: želodčnih in črevesnih težavah, ki jih spremlja slabost in bruhanje, napenjanje in krči, pospešuje izločanje in nastajanje žolča v jetrih, dviga samozavest, krepi voljo in zvišuje koncentracijo, učinkovito pomaga pri glavobolu in migreni in tudi pri zobobolu in slabem zadahu, pomaga pri pikih insektov in pri srbenju kože, uporabna je za savne, poznan je njen učinek pri močnem prehladu, uravnava potenje in izločanje sluzi, deluje antiseptično, spodbuja menstruacijo in blaži bolečine, pomaga pri utrujenosti, vremenski občutljivosti, astmi, bronhitisu, revmi, lajša bolečine v mišicah in sklepih.

Liste poprove mete so nekoč namočili v vinski kis - pomoč za gliste  in neprijetnosti v želodcu. Voda poprove mete je dobra za splakovanje ust pri vnetju dlesni, zobobolov in ranjenem jeziku.

Čaj iz poprove mete

1-2 zvrhani žlički listov mete prelijemo s 1/4 litra vrele vode in pustimo pokrito stati 10 min. Po potrebi spijemo 1-3 skodelice čaja na dan. Čaja pa ne smemo uživati prepogosto, ker pospešuje krvni obtok in pri starejših ljudeh srčna obolenja. Če čaju dodamo baldrijan, dobi pomirjevalni učinek.

Ni primeren za trajno uporabo kot domači čaj.


Uporaba v kulinariki

Meta vsebuje veliko eteričnega olja, zato deluje osvežilno. Uporabljamo jo za sadje, sadne solate, puding, krompir, stročnice, juhe, omake, ribje in mesne jedi. S poprovo meto začinjajo koktajle in sadne sokove, dodajajo jo raznim čajnim mešanicam. Znamenita je ameriška metina omaka. Z meto lahko nadevamo potico ali štruklje ter začinjamo srbski pasulj. Poprovo meto zaradi svoje aromatičnosti uporabljajo pri izdelovanju bonbonov proti kašlju, najdemo pa jo tudi v sirupih.

Poprova meta ima tudi stranske učinke

Dojenčki in majhni otroci ne prenašajo dobro čaja iz poprove mete (mentol dojenčke duši), pri bolnikih in starejših ljudeh povzroči srčna obolenja. V večjih odmerkih povzroči vnetne spremembe prebavnega trakta.

Slabe strani poprove mete

Nikoli je ne sadimo v bližino tlakovcev, ker jih uniči.

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Poprova_meta