Božični kaktus

Božični kaktus (Schlumbergera)
Božični kaktus (Schlumbergera
Božični kaktus (Schlumbergera) izhaja iz Brazilije, kjer raste kot parazit v krošnjah dreves, medtem ko je v naših krajih poznan kot lončnica, ki v zimskem času preživi v stanovanju, v poletnem času pa na prostem. Za razliko od ostalih kaktusov ta vrsta ne prenaša suše. Cvetovi so različnih barv - rdeča, oranžna, rumena... in zacvetijo v času božičnih praznikov.

Za obilno cvetenje mora imeti božični kaktus ustrezne pogoje Dovolj svetel prostor na okenski polici, v poletnem času, ko ga prestavimo na prosto pa je zanj ugodna pol senčna ali senčna lega. Ne izpostavljamo ga močnim sončnim žarkom, ki mu lahko požgejo liste. Zalivamo ga, ko se prst deloma osuši, vodo iz podstavka pa moramo takoj odliti. Kako pogosto ga bomo zalivali je odvisno od toplote prostora in vlažnosti zraka. Pomembna je tudi velikost lončka in zemlja v katero ga posadimo  Izberemo manjši lonček in prst, ki bo dovolj odcedna. Sadimo v zemljo za kaktuse ali si jo pripravimo sami iz navadne prsti in peska v razmerju 2:1. 
Ko se pojavijo prvi cvetni popki rastline ne premikamo več, je ne obračamo in jo pustimo na svetlem mestu. Pazljivi moramo biti tudi pri zalivanju, saj preveč ali premalo zalita rastlina odvrže cvetne popke. Božični kaktus lahko po cvetenju tudi obrežemo in sicer tako, da dele stebla odrežemo z ostrim nožem ali odščipnemo. Iz teh odrezanih delov lahko vzgojimo nove rastline.