Sladki koren

Sladki koren (Glycyrrhiza glabra) uvrščamo v skupino metuljnic, na fotografiji je nadzemni del rastline, v času cvetenja. 
Domovina sladkega korena je JV Evropa in JZ Azija. Danes se ga veliko goji v Rusiji, Španiji, Iranu in Indiji. Odlično uspeva v območjih z subtropsko klimo: Grčija, Turčija, Španija, Irak. Je zelnata trajnica, pol grm z olesenelimi, znotraj rumenimi, podzemeljskimi deli. iz katerih poganjajo do dva metra dolge plazeče veje. V višino zraste do enega metra. Listi so veliki od 7 do 15 cm. Cvete od junija do julija. Njegovi cvetovi so vijolične do svetlo modre barve, veliki do en centimeter, združeni so v grozdnata socvetja. Vsebuje veliko semen. Korenine se nahajajo tik pod zemljo. Raste v obmorskih krajih, med grmovjem in po pustih, kamnitih travnikih. Lahko ga tudi posadimo. Rastlina je primerna za nabiranje v jeseni, dve do tri leta po sajenju.  Uporabna je korenina. Važni sestavni del rastline je glicirizin, pomemben sestavni del je tudi sladkor in grenčine. Golostebelni sladki koren poznamo v Sloveniji pod več imeni: sladičica, sladka koreninica, sladki les, sladkirica, sladkorca.

Uporabnost sladkega korena

Sladki koren (Glycyrrhiza glabra).
Iz korenine pridobivajo ekstrakt, ki je pomembna sestavina sladic in bonbonov.  Aroma sladkega korena se uporablja tudi v nekaterih pijačah in sadnih čajih. Prav tako je pogost dodatek okusa v nekaterih zdravilih. Dodaja se tudi tobačnim izdelkom. Za prehrano ni pomemben, ker je rastlina preveč olesenela in ima visoko vsebnost celuloze.

Zdravilne učinkovine 

Že njegovo ime 'sladki koren' pove, da je sladek in tudi blago trpek. Deluje kot naravno sredstvo za lajšanje izkašljevanja in vsebuje veliko drugih sestavin ki so koristne zdravju.
Več informacij: http://sl.wikipedia.org/wiki/Golostebelni_sladki_koren

Poparek iz sladkega korena

Postopek priprave: 1 čajno žličko zdrobljene korenine prelijemo z 1/4 litra vrele vode in počakamo nekaj minut, da se učinkovine izločijo. Dnevno spijemo eno do dve skodelici pripravka. Prekomerno uživanje čaja lahko privede do povišanega krvnega pritiska. in pomanjkanja kalija. Poparek ni primeren za bolnike s srčno-žilnimi motnjami, za nosečnice in otroke. Vsekakor pa se je pred uporabo dobro posvetovati z zdravnikom. Zdravilna zelišča, Heinrich Neuthaler, 1977.