Kislica (Rumex acetosa) |
Kislica (Rumex acetosa) je rastlina, ki divje raste povsod po Evropi, predvsem na travnikih in obronkih gozdov. Poznanih je več vrst: alpska, konjska in vrtna kislica. Vse vrste so užitne in tudi zdravilne. Najboljša je vrtna kislica, ki jo režemo tako kot blitvo. Ima kiselkasto grenak okus. Listi rastline so na začetku rasti majhni, elipsaste oblike, kasneje pa zelo hitro rastejo. Dosežejo višino tudi do 1 m. Iz rdečkastih cvetov se kasneje razvije seme. Cveti od meseca maja naprej. Ima rada vlažno in kislo prst. Je prezimno trdna trajnica.
Kislico so v prehrani uporabljali že v starem Egiptu. Tudi danes jo uporabljamo v kulinariki: narezana kislica je odličen dodatek solatam, zeliščnim omakam in juham ter raznim namazom. Z mladimi listi kislice popestrimo krožnik. Kuhani listi kislice so odlični za pripravo špinače. Poleti radi posežemo po listih kislice, kadar nas pot zanese na travnik.
Kislico so v prehrani uporabljali že v starem Egiptu. Tudi danes jo uporabljamo v kulinariki: narezana kislica je odličen dodatek solatam, zeliščnim omakam in juham ter raznim namazom. Z mladimi listi kislice popestrimo krožnik. Kuhani listi kislice so odlični za pripravo špinače. Poleti radi posežemo po listih kislice, kadar nas pot zanese na travnik.