Domači kruh

Domači kruh
Potrebne sestavine za domači kruh na preprosti način: 1 kg moke za kruh in nekaj belega olja,  1 kavno žličko soli, 6,5 dcl mlačne vode, 4 g svežega kvasa, malo sladkorja, po želji lahko dodate tudi razna semena, kumino ter janež. Postopek priprave: Moko vsujte v skledo in dodajte olje, sol in kvas. Kvas predhodno raztopite v malo mlačne vode in dodajte nekaj sladkorja. Sestavinam dodajte še vodo in vse skupaj zgnetite z mešalnikom ali ročno. Pustite vzhajati. Ko naraste pregnetete na pomokanem prtu in oblikujete hlebec. Testo dajte na malo nameščen pekač in v pečico ogreto na 210°C. V pečico dajte še lonček z vodo. Po 10 minutah znižajte temperaturo na 175°C in pečite še približno eno uro. Ko je kruh pečen ga zavijte v vlažno kuhinjsko krpo in po desetih minutah položite na rešetko ali desko ter pokrijte z suho kuhinjsko krpo, da se ohladi.