Banane

Cvet s plodvi bananovca.
Bananovec je rastlina tropskega izvora. Na eni rastlini letno zraste do 60 kg banan. Po zunanjosti spominja na palmo. Sadeži se pobirajo zeleni in morajo zoreti v senci. Sadež bananovca so banane, ki so prvi sadež, ki ga je človek pričel namensko vzgajati v Maleziji več kot 4000 let nazaj. Danes so največji pridelovalci banan Kostarika, Ekvador in Brazilija.

Plod banovca je banana

V 1 plodu srednje velike banane je cca 90 kalorij. Vsebujejo vitamine C, K in B, kalij, betakaroten in triptofan. Ena sama banane dnevno zadostuje dnevnim potrebam organizma po vlakninah, ki so nujno potrebne za prebavo. Banane vsebujejo tudi mnogo fosforja in magnezija. Če bi jo primerjali z jabolkom, ima banana: - 4 x več beljakovin, - 2 x več ogljikovih hidratov, - 3 x več fosforja, - 5 x več vitamina A in železa, - in 2 x več ostalih mineralov in vitaminov, - bogata je s kalijem in je ena od najbolj okusnih vrst sadja!

Uporabnost banan

Banane uporabljamo danes tudi v kulinariki, za različne kreme, sadne solate, kot priloga k rižu. Lahko jih spečemo, ocvremo, uporabimo v sadnih kruhkih, a še vedno so kot svež sadež na prvem mestu. Na vzhodu Afrike iz banan izdelujejo pivo.

Raziskave so pokazale, da nas zaužitje le dveh banan dnevno založi z energijo, ki zadošča za 90 minut napornega dela. Nič čudnega torej, da atleti smatrajo banane za sadje št. 1! Banane pomagajo, da ostanemo v dobri kondiciji. Pomaga nam tudi premagovati oz. preprečevati številna obolenja in bolezenska stanja. Mnogi depresivni ljudje se po uživanju banan počutijo znatno bolje, kajti banane vsebujejo triptofan, vrsto beljakovine, ki se v telesu pretvori v serotonin, hormon sreče. Pod njegovim vplivom se naše razpoloženje izboljša, in na splošno se počutimo srečnejši (podobne učinke ima tudi čokolada.