Velikonočni pirhi

Različne tehnike barvanja pirhov za veliko noč.
Velikonočni pirhi ali pisanice, simbolizirajo kaplje Kristusove krvi. Tako kot vse velikonočne jedi imajo svojo simboliko tudi jajca, ki jih barvamo za Veliko noč, ki je najpomembnejši krščanski praznik. Velikonočne pirhe lahko barvamo z naravnimi barvami, kot je čebula, vino, ... ali za izdelavo izberemo kakšno drugo tehniko. Za barvanje so najprimernejša 14 dni stara, srednje velika in okroglasta jajca.

O barvanju in običaju velikonočnih pirhov

Čeprav običaj veleva, da jajca barvamo v soboto tik pred žegnom in velikonočnim nedeljskim zajtrkom, pa jih lahko pripravimo že prej. Trdo kuhana jajca obarvamo in shranimo v hladilniku. Če želimo unikatne pirhe shraniti za dlje časa, potem moramo vsebino jajca izprazniti, temeljito umiti in barvati prazno jajce. 

Dodatno lahko jajca okrasimo tako da na jajca položimo kakšen list ali cvet, okrog jajc napnemo elastiko ali prevežemo vrvico, jih zavijemo v stare nogavice in barvamo. Jajca po barvanju premažemo z mehko krpo navlaženo z oljem, da se svetijo. Da se barva lepše vpije v lupino in ima lepši sijaj, dodajte malo kisa ali limoninega soka. Na liter vode, s katero zmešamo barvo, dodamo 2 žlici svetlega kisa ali limoninega soka.

Pirhi barvani z naravnimi barvami

Barvanje pirhov
Jaca barvana z naravno barvo.
Pred leti ni bilo industrijskih barvil za barvanje pirhov. Jajca so barvale gospodinje z naravnimi barvami, ki so jih našle v svoji okolici. Tudi vi se lahko letos lotite barvanja na povsem naraven, zdrav način. Kakšen material, oziroma kaj uporabiti za barvanje? Med poznanimi so čebulni olupki, te pozna veliko gospodinj, rdeča pesa, rdeče zelje, šipkov čaj, zeleni čaj, kava, rdeče korenje, rdeče vino, borovnice....

Rdeča barva:
pripravimo jo iz 3 skodelic rdeče pese in 1 l vode, temu dodamo jedilno žlico belega kisa. V tem pripravku kuhamo jajca na majhnem ognju 15 minut. Jajca pustimo v tekočini nekaj časa, kako dolgo pa je odvisno od intenzivnosti barve.

Rdeča - rjava - oker:
na 1 l vode vzamemo 3 pesti olupkov od čebule. Jajca damo skupaj z olupki kuhat v hladno vodo. Če jih bomo kuhali kratek čas bodo jajca rumene barve, če pa jih pustimo v pripravku dalj časa bodo dobila rdeče rjavo barvo.

Vijolična barva z borovničevim čajem: 
skuhamo močen borovničev čaj v katerem kuhamo jajca 15 minut. Po kuhanju pustimo jajca v tekočini dokler ne dobimo barvnega odtenka, ki ga želimo.

Vijolična barva z rdečim vinom: Sestavine: jajca, steklenica rdečega vina (teran ali refošk), 1 žlica kisa. Steklenico rdečega vina zlijemo v lonec, dodamo nekaj kisa, da barva bolje drži in jajca kuhamo 20 minut. Pirhi bodo lepši, če uporabimo teran ali refošk.

Škrlatno rdeča: 
jajca kuhamo v rdečem vinu 15 minut in jih v tekočini pustimo, da se ohladijo. Na površini jajc se bodo naredili kristalčki. Škrlatno rdečo barvo dobimo tudi če jajca kuhamo v malinovem soku.

Modra barva: 
na drobno narežemo rdeče zelje in nanj nalijemo vodo, da je zelje pokrito. Kuhamo približno pol ure. Tekočina naj en dan stoji nato jo precedimo. V tem namakamo jajca približno pol ure.


Zelena barva: 
podobno kot pri modri barvi špinačo narežemo in dolijemo k njej toliko vode, da je pokrita. Stoji naj 4 ure. Po 4 urah špinačo kuhamo pol ure in pustimo ohladiti. Jajca v tekočini - hladni namakamo pol ure. Za barvanje jajc v zeleno lahko uporabimo tudi koprive ali špinačo iz skrinje.

Rjavo - zelena barva:
poprovo meto (5 g) ali pravi čaj zmešamo z 1 l vode, dodamo 2 žlici kisa, lahko tudi kak orehov list in kuhamo pol ure. Ohladimo in v tej tekočini namakamo jajca dokler ne dobimo barvnega odtenka, ki ga želimo. Dalj bodo jajca v barvi temnejša bodo.

Izdelajte pirhe drugače

Praskani pirhi: 
potrebujete modelarski vrtalnik ali pa si pomagajte z olfa nožem. Iz že pobarvanega pirha spraskajte poljubni vzorec. Ko pirh postane obraz: s temperami narišite obraz, prilepite lase iz volne in nos iz arašida. Arašid prirežite, tako da bo raven. 

Kaktus: 
jajce pobarvate na zeleno, ga prilepite na lesen podstavek in vse skupaj daste v majhnen cvetlični lonček. Nasujete prst. Na jajce pa prilepite smrekove iglice in lahko še kakšen cvet iz papirja. 

Razni materiali za okras: 
Že pobarvana jajca lahko okrasimo z trakovi iz papirja, oblepimo z darilnimi trakovi. Uporabimo lahko tudi riž (namažemo z lepilom in povaljamo v rižu), na jajca lahko nalepimo okraske iz mase dass ali fimo, tudi kvačkate lahko jajček če ste vešči v tej ročni spretnosti. Zelo lepa so tudi jajčka oziroma pirhi, ki jih pripravimo z servijetno tehniko.

Prekmurske remenke

Remenke ali remenice imajo stoletno tradicijo v Prekmurju. Ohranile so se predvsem v Dobrovniku. To so izdelani pirhi v posebni batik tehniki - razne vzorce porišejo na jajca z vročim voskom in nato pobarvajo. Barve so navadno rdeča, črna in bela. Izdelujejo različne motive od cvetličnih motivov do čipke, zelo lepi pa so tudi drugi motivi. Vsak pirh ali remenka, kot jih imenujejo je posebnost, izraz kreativnosti in domišljije.

Belokranjske pisanice - drsanke

Zelo znane so tudi belokranjske pisanice. Pri svojem delu uporabljajo ćebelji vosek, sveču - nad katero se vosek topi, pisač in rdečo in črno barvo. Prav gotovo so potrebne tudi ročne spretnosti. Leta 1920 je bila v kraju Adlešiči organizirana razstava belokranjskih pisanic, kjer je bilo razstavljenih 700 primerkov.

Pisanice kot čipka

Prav posebno natančnost, mirno roko in veliko potrpljenja zahteva izdelava pisanic, ki so kot čipka. Izdelava je zelo zahtevna in lotijo se je lahko le izredno spretni.