Datura

Datura v ugodnih pogojih, bujno cveti  z zvonastimi cvetovi
Datrura v polnem cvetenju, gojena v večjem loncu.
Angelska trobenta ali datura (Brugmansia) je v našem podnebju neprezimna okrasna cvetoča rastlina, ki jo lahko gojimo kot posodovko ali prosto rastoč grm na vrtni gredi. Zaradi psihotropnih učinkov jo uvrščamo med strupene rastline. Prav vsi deli dature so strupeni in vsebujejo alkaloide, ki povzročajo ob zaužitju slabost, vrtoglavico in halucinacije.

Datura kot okras na vrtu

Datura kot prosto rastoča rastlina v času cvetenja.
Če daturo vzgajamo kot prosto rastočo rastlino na okrasni gredi, pred sajenjem dodamo v sadilno jamo kakovostno prst in nekaj gnojila z dolgotrajnim delovanjem. S cvetenjem prične datura ob ugodnih pogojih v začetku junija, torej že kak mesec po presajanju oziroma preselitvi na prosto. Daturo lahko posadimo tudi v večjo okrasno posodo ali lonec. Uporabimo kakovostno, dobro pognojeno in humozno zemljo. Med rastjo potrebuje posebno v sušnih mesecih dosledno zalivanje in dognojevanje, le tako doseže polno velikost in bogato cvetenje. Zaradi hitre rasti in velikosti rastline je bolj kot velikost posode, pomembna redna oskrba z hranili in primerna sončna lega.

Prezimovanje dature

Pred zimo moramo daturo preseliti v prostor, kjer ne zmrzuje (klet). Pomembno je, da temperatura ne presega 5 do 10°C. Lahko jo hranimo tudi v temnem prostoru, ker v primeru nizkih temperatur preide v fazo mirovanja. V tem času jo tudi zelo redko ali skoraj ne zalivamo. Preden bomo daturo izkopali iz zemlje ali preselili z loncem vred v prostor za prezimljanje, jo je potrebno obrezati. Predolge poganjke skrajšamo na približno 20 cm dolžine. Če rastlino izkopljemo, jo v kleti posadimo v lonec ali podkopljemo v mivko.


Kristavec ali datura
posajena v velik lonec,
V mesecu maju daturo prenesemo na prosto. če so poganjki predolgi jih nekoliko skrajšamo. Presadimo jo v novo mešanico prsti, kateri dodamo kompost in dolgo delujoče gnojilo. Za gojenje v loncih izberemo večjo posodo, presadimo in posatavimo na sončno lego. V času rasti, jo redno zalivamo in dognojujemo.

Razmnoževanje s semenom

Bodikaste plodove, podobne navadnemu kostanju poberemo in hranimo v propustni vrečki (papirnata vrečka), dokler se plodovi ne odprejo in lahko zberemo semena. Postopek odpiranja plodov traja približno dva tedna. Semena sejemo zgodaj spomladi v ogrevan in svetel prostor, temperature okrog 20-25 °C. Ko sejančki vzklijejo, naprej ohranjamo primerno vlažnost substrata. Na prosto presadimo, ko mine nevarnost pozebe (po 15. maju).

Razmnoževanje s potaknjenci

Iz mladih, neolesenelih poganjkov lahko naredimo potaknjence. Potaknjence odrežemo na dolžino 10 cm. Potaknemo jih v vlažni substrat, predhodno pa v hormonski pripravekza vkoreninjanje. Ko pričnejo podatknjenci oganjati, so koreninice že toliko razvite, da jih lahko presadimo v večje lončke za vzgojo.

Angelska trobenta je strupena

Strupeni so vsi njeni deli, ki vsebujejo alkaloide. Uživanje dature kot domače droge je skrajno nevarno. Paziti moramo na majhne otroke, da ne zaužijejo te rastline ali se kako drugače zastrupijo z njo (mečkanje listov...).

Cvetovi dature (Brugmansia) v beli in rožnati barvi.