Božična zvezda

Božična zvezda na svetli okenski polici zimskega vrta.
Božična zvezda na svetli okenski polici zimskega vrta.
Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima), se je po svetu razširila po zaslugi ameriškega ambasadorja Joela Robertsa Poinsetta, ki jo je leta1828 zanesel v ZDA. Izvira iz Mehike, kjer raste v obliki grma. Ima čudovito obarvane liste za katere nekateri mislijo, da so cvetovi. Najdlje in tudi najbolj poznana je rdeča božična zvezda, danes pa imamo na voljo še paleto drugih barv: roza, bele, rumene, belkaste z rožnatim središčem, roza lisami, roza z rdečimi lisami.

Božična zvezda v stanovanju kot lončnica

Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima) z lepo razvitimi cvetnimi popki
Božično zvezdo kupimo v lončku, a moramo pri nakupu paziti, da pravi cvetovi niso odprti in da rastline ne kupujemo v trgovini, kjer so jo imeli na hladnem ali prepihu. Preden lončnico odnesete iz trgovino jo zavijte v papir. Ko smo zvezdo prinesli domov, jo najprej presadimo v nekoliko večji lonec z drenažo in kakovostno zemljo za lončnice, saj je v večini primerov koreninska gruda že popolnoma prerasla lonček, v katerem so jo gojitelji vzgojili. Prepredenost grude z koreninami opazimo, če rastlino potegnemo iz lončka. Največkrat naredimo napako, če božično zvezdo kar z lončkom vred postavimo v okrasni lonec in na dnu ostane odvečna voda. Korenine, ki so že tako prerasle cel lonček in nimajo prostora, v nezračnih pogojih pričnejo odmirati in gniti, kar ima za posledico počasno odmiranje rastline. Doma božično zvezdo postavimo na okensko polico z dovolj svetlobe in toplote (min. 15 °C). Božična zvezda ne mara visokih temperatur in neposrednega izvora suhega in vročega zraka (radijatorji), obožuje pa svetlobo. Najprimernejša temperatura v stanovanju za božično zvezdo je okoli 20 °C. Postavimo jo na takšno mesto, da sončni žarki ne bodo padali direktno na rastlino. Ne mara prepiha in rastlina naj se ne dotika hladnega okna. Božično zvezdo redno zalivamo in pršimo liste. Vodo, ki po zalivanmju priteče skozi lonček, po nekaj minutah odlijemo. Cvetovi pri božični zvezdi so neznatni in jih opazimo če bolje pogledamo v sredino ovršnih listov. Ob nakupu naj bodo cvetni popki zaprti.

Kako negujemo božično zvezdo potem ko odvrže liste

Ko božična zvezda odvrže liste jo pripravimo na mirovanje, prenehamo zalivati. V mesecu maju presadimo v večji lonček in prenesemo na prosto, pod nadstrešek in v polsenco. Pričnemo z rednim zalivanjem in gnojenjem ter po potrebi ohranjamo število poganjkov na 4 do 5. V mesecu oktobru začnemo rastlino pokrivati, vsak dan približno za 14 ur vse do začetka decembra. V tem času se bodo zgornji listi že obarvali in božično zvezdo bomo lahko postavili na primerno mesto - pripravljena bo za praznične dni. Razmnožuje se z potaknjenci v juliju.

Bolezni božične zvezde

Najpogostejše bolezni so bakterijska gniloba in bakterijski rak. Bakterijska gniloba povzroča vodeno gnilobo stebla, rak pa povzroči nastanek zvodenelih lis in pik na steblu in listih, izgubo listov in nazadnje propad rastline. Okužene rastline je najbolje zavreči.