Kutine na vrtu

Zanimiv plod kutine
Zanimiv plod kutine
Kutina (Cydónia) je listopadni grm ali manjše drevo z listi ovalne oblike, velikimi od 5 do 10 cm. Rastlina cveti v mesecu maju ali v začetku junija, cvetovi so roza ali bele barve. Oprašujejo jih čebele. Plodovi kutine so zlato rumene, zelene ali oranžne barve v obliki hruške ali okrogli, tudi v obliki jabolka in prijetno dišijo. Vsebujejo veliko pektina, sluzi in amigdalina, fosforne kisline in vitamina C. Sadeži lahko tehtajo tudi do pol kg in dozorijo pozno jeseni. Sadež vsebuje semena, ki so strupena. V toplih tropskih krajih sadež kutine postane mehek, sočen in primeren za uživanje surov, v hladnejših področjih z zmernim podnebjem ne dozori, plodovi so trdi, trpki in kašasti, ki se po nekaj tednih zmehčajo.

Zgodovina kutine

Domovina kutine je gorato območje Kavkaza, ki se dotika severne Turčije in Irana. Prvič se omenja kutina v grških spisih okoli leta 600 pred našim štetjem. Gojenje se je začelo v Mezopotamiji - sedaj severni Irak med rekama Tigris in Evfrat. V stari Grčiji je sadež predstavljal simbol plodnosti, posvetili so ga boginji ljubezni. Mit o kutini govori, da so nosečnice, ki so uživale velike količine tega sadeža rodile zdrave in inteligentne otroke.

Vzgoja kutine

Velikoplodna kutina (Cydonia oblonga Mill.)
Velikoplodna kutina (Cydonia oblonga Mill.)
Kutine vzgojimo kot drevo ali grm. Za uspešno rast potrebujejo vlažno zemljo, idealna so ilovnata tla. Rastlina ne prenaša sence, sadimo jih na sončno in pred vetrom zaščiteno mesto. Občasno jih dognojimo. Drevo ali grm pričnemo obrezovati šele po 5 letih.  Kutine niso občutljive, čeprav jih včasih napadejo bolezni, predvsem jabolčni zavijač.

Sadeže pustimo na drevesu čim dlje, da lepo dozorijo. Iz drevesa jih režemo, da z trganjem ne poškodujemo mesa. Z njimi ravnamo previdno, saj so kljub svoji trdoti občutljivi. Shranjujemo jih v zabojčke v samo eni plasti - ne polagamo drugega na drugega, med seboj se naj ne dotikajo. V hladnem in suhem prostoru jih lahko hranimo tudi do tri mesece. Ne shranjujemo jih v bližini jabolk.

Uporaba kutine

Kutine se precej uporabljajo v kulinariki. Kutine so zelo okusne polnjene, pečene, pripravljene na podoben način kot jabolka. Kuhan sadež spremeni barvo, meso postane rožnato. Iz sadeža pripravljajo kompote, pito, uporablja se pri pripravi sladoleda, marmelade. Lahko se doda tudi k peki mesa in v enolončnice.

Kutine se uporabljajo kot zdravilo rastlinskega izvora za zdravljenje bolečin v žrelu, driske in krvavitev iz črevesja. Učinkovite so proti vnetjem sluznice, črevesja in želodca. Plodovi so dišeči in že en sam sadež zapolni prostor z bogato sadno aromo.

Kutinov sirup - zdravilo za bronhitis

V 1 decilitru vode razmešajte 5 g kutinovih koščic. Dodajte k tej zgoščeni mešanici 10 dekagramov žajbljevega medu in 15 g trpotčevega soka. Zmešajte in pijte nekajkrat na dan po eno čajno žličko.

Žele iz kutin

Kutine razrežemo in jih skuhamo skupaj z lupino in koščicami v vodi. Dodamo limonino lupino in sok dveh limon. Počasi naj vre dobro uro in pol. Nad drugo posodo razgrnemo čisto gazo ali bombažno krpo in odcedimo kutine - ne mešamo in ne stiskamo, pustimo da sok sam odteče. Če se bi mešalo bi bil žele moten. Naslednji dan na 1 kg soka dodamo 1 kg sladkorja. Mešamo dokler se sladkor ne raztopi, zavremo in hitro napolnimo očiščene in segrete kozarce ter zapremo in shranimo.