Mesojedke

Cvet mesojedke (Sarracenija)
Najprimernejši čas za nakup mesojedk je pomlad in poletje, saj imajo tako do jeseni čas da se navadijo na nov življenjski prostor. Rade imajo sončna mesta in obilo vode. Ob zagotovitvi dovolj vode lepo uspevajo tudi na bolj izpostavljenih sončnih mestih. Primeren kraj je tudi balkon ali zastekljena terasa. V jeseni nadzemni deli rastline odmrejo, rastlina se pripravlja na počitek. To je čas, ko rastlino prestavimo v hladnejši prostor  (5-10 stopinj celzija), še vedno ji moramo zagotoviti dovolj vlage, a ne preveč. Spomladi pa rastlino prenesemo nazaj na njen stalni prostor. Nekaj vrst Saracenij in Dionejo lahko posadimo tudi ob rob ribnika, a jim tudi tam moramo zagotoviti dovolj vlage. Mesojedke sadimo v šotno zemljo ali šotni mah. Drosera, Pinguicule in Utricularie so rastline, ki jih posadimo direktno v šoto. Primeren kraj je tudi akvarij, ki ga ne uporabljamo več za ribice.

Vrste mesojedk

Pinguicula je mastnica. Poznamo okoli 80 vrst mastnic. To vrsto moramo vsako leto presaditi v novo šotno zemljo. Mastnice imajo svetlo zelene liste, na cvetnem steblu pa razvijejo klasasto ali grozdasto socvetje. Listi so poraščeni z dlačicami in lepljivi in nanje se ujamejo žuželke.

Mesojedka (Nepenthas)
Nepenthes v naravi uspeva v Borneu, Sumatri in Maleziji. Zrastejo v dolžino nekaj metrov. Značilno zanje je da na koncu lista oblikujejo vrček, ki je lahko velik tudi do 35 cm. Proizvajajo tekočino - nektar, ki privablja žuželke. Žuželke zlezejo v vrček, ven pa ne morejo več. Tej vrsti moramo zagotoviti dovolj vlage - vsak dan jo rosimo in tudi podstavek naj ima večji. Sadimo v dobro odcedno zemljo - mešanico šote, peska, gline in islandskega mahu.

Dionea ali po domače muholovka je rastlina, ki nekako najbolje prestavlja v naših krajih mesojedke in jo tudi najbolj poznamo. Rastlina ima rdeče lopataste liste, ki imajo na koncu čeljusti v katere se ujamejo žuželke. Rastlino sadimo v šoto brez hranil. Poleti je lahko izpostavljena direktnemu soncu, le vodo ji moramo zagotoviti.

Drosera ima liste v obliki rozete. Žuželke privablja z vonjem lepljivih kapljic in barvo. Ujame jih z lovkami, ki so podobne dlačicam. Sadimo jo v mešanico šote in mivke (4:1). Poznanih je okoli 130 vrst.

Sarracenia raste v močvirskih predelih Severne Amerike in Kanade. Sarracenie so trajnice. Oblikujejo cevaste pasti v katere se ujamejo žuželke. Imajo rdeče, rumene, oranžne in vijolične cvetove na dolgih cvetnih pecljih. Sarracenie sadimo v mešanico šote in perlita, prav tako pa jim zagotovimo veliko sonca in vlago, v zimskem času pa potrebujejo počitek.