Zen vrtički

Zen vrtiček s sukulenti in okrasnim kamenjem v cvetličnem podstavku.
Zen vrtiček s sukulenti in okrasnim kamenjem v cvetličnem podstavku.
Zen vrtovi ali miniaturni vrtički so primerni za balkone ali terase, ali kot dekoracija v kakšnem dobro obiskanem delu vrta. Lahko so kot zanimiv okras mize ali poličke ob suhem zidu na sončni legi. Čeprav nimate možnosti za vrt to ne pomeni, da si nebi mogli narediti majhnega vrtička za mizo na terasi ali v stanovanju. Ker je prostor v katerega namestimo več rastlin hkrati omejen, pri izbiri rastlin za sajenje izbiramo takšne, ki za rast ne potrebujejo veliko življenjskega prostora. To so predvsem sukulente, miniaturne trajnice in kakteje.

Kaj potrebujemo za izdelavo manjšega ali "zen" vrtička

Lep nasad kaktej v dekorativnem lončku lepo poživi mizo na vrtni terasi.
Lep nasad kaktej v dekorativnem lončku lepo poživi mizo na vrtni terasi.
Zen vrtiček si lahko omislimo tudi kot manjšo zasaditev na kakšnem dvignjenem delu ali betonski plošči in tako lepo zapolnimo praznino prostora. Površina takšnega vrtička je lahko večja ali manjša, tako da naredimo pomanjšano izvedbo skalnjaka. Rastline sadimo v skupine istih vrt rastlin, da tako pridejo lepše do izraza. Vmesne prostore z rastlinami lahko dopolnimo z okrasnim kamenjem in dekorativnimi vejami. Tako dodamo nekemu naravnemu materilu novo vrednost. Veliko takšnih dekorativnih elementov najdemo ob nabrežjih rek ali ob morju.

Miniaturna okrasna gredica z natreski in drugimi sukolentnimi trajnicami.
Miniaturna okrasna gredica z natreski in drugimi sukolentnimi trajnicami.
Globoko ali plitko okrasno posodo Ta naj bo lepa, da bo tudi sama zase že dekoracija. Z nekaj domišljije lahko okrasimo tudi okolico postavitve z okrasnim kamenjem, ki ga lahko naberemo v naravi ali kupimo v kakšnem vrtnem centru, kjer je na voljo izbira dekorativnega kamenja.

Primeren substrat za sajenje Izbira primerne zemlje je odločilnega pomena za uspevanje. Ker pri zasaditvi uporabljamo predvsem kakteje in sukulente izberemo zemljo za sajenje kaktej, ki je dovolj zračna in vsebuje delež peska.

Rastline za zasaditev Lahko uporabimo sukulente, kakteje, manjša bonsaj drevesca, nizko rastoče trave in trajnice. Če v zasaditev vključimo bonsaje, moramo upoštevati dejstvo, da so bonsaji v glavnem zunanje rastline, zato pri zasaditvi zen vrtička z bonsajem kombiniramo prezimno trdne rastline.

Vrtiček na betonski podlagi iz sukulentnih trajnic.
Vrtiček na betonski podlagi iz trajnic.
Dekorativni material Dekoracijo lahko najdemo v naravi, uporabimo dele opeke, okrasnih loncev, Ob nabrežju rek naberemo kamenje različnih barv. V trgovinah, kjer prodajajo opremo za vrt, lahko kupimo kamne različnih granulacij in barv, prav tako primeren substrat in gnojila.

Zasaditev in kreiranje mini vrtička

Natreski zavzamejo malo prostora.
Pri zasaditvi najprej poskrbimo za primerno drenažo (odtekanje odvečne vode). Če boste izdelali vrtiček v večjem loncu, lahko za drenažo uporabimo glinene kroglice, ki jih prav tako kupimo v trgovinah z vrtno opremo. Plast drenaže naj bo primerno debela, da voda ne zastaja v območju korenin in tako preprečimo gnitje.

Če delamo vrtiček na ravno podlago prav tako poskrbimo za odtok vode. na drenažo nasujemo pripravljen substrat, ki naj vsebuje nekaj peska ali mivke. Nato pričnemo z zasaditvijo rastlin. Najprej zasadimo večje rastline, proti zunanjem robu pa vedno manjše. Večje dekorativne kose (veje, kamenje), namestimo pred sajenjem rastlin. Na koncu dodamo dekorativno kamenje bolj drobne granulacije.

Primeri dekorativnih zasaditev mini ali zen vrtičkov

Pogled na zasajeni vrtiček vas bo morda tako navdušil, da boste izdelali še kakšnega in ga podarili prijateljem ob posebnih priložnostih.

Za zasaditev mini vrtička lahko uporabimo tudi različne posode, ki jih več ne uporabljamo.
Za zasaditev mini vrtička lahko uporabimo tudi različne posode,
Preprosti zen vrtiček, kjer so za podlago izbrani deli glinenega lonca.
Preprosti zen vrtiček, kjer so za podlago izbrani deli glinenega lonca.