Pasijonka

Pasijonka (Passiflora incarnata)
Pasijonka (Passiflora caerulea)
Pasijonka (Passiflora caerulea) je zelo hitro rastoča rastlina, ki raste kot vzpenjalka. Ponekod ji pravijo kristusova krona. Njena domovina so tropska območja Amerike, uspešno pa jo gojimo tudi v Sloveniji. Ima do 10m dolgo steblo in prelepe cvetove. Z viticami se oprijemlje zidov ali opore. Cvetovi pa žal cvetijo le dan ali dva.

O imenu "Kristusova krona"

Pasijonka (Passiflora incarnata) v treh razvojnih fazah 1-cvetni popki 2-cvet 3-plodovi pasijonke.
Sega v daljnje leto 1609, ko je v samostanu v Rimu redovnik Jacomo Bosio pisal razširjeno študijo o Kristusovem trpljenju. V tem času se je iz Južne Amerike v Rim vrnil neki mehiški misijonar in Bosiu pokazal risbe ter opise takrat še nepoznane rastline. Bosio je bil prevzet nad čudovito rastlino in sprva ni mogel verjeti, da je možno, da takšna rastlina sploh obstaja. Cvet pasijonke ga je spominjal na Kristusovo trpljenje, zato je rastlino poimenoval pasijonka. Opisal jo je takole: tri brazde na sredini cveta ponazarjajo tri žeblje, s katerimi so Kristusa pribili na križ. Pet prašnikov ponazarja pet Kristusovih ran. Resice, ki so nanizane v vencu, ponazarjajo trnovo krono. Deset venčnih listov pa ponazarja 10 apostolov, brez apostola Petra in Juda. Vir: The Passion Flower Legend

Pasijonko lahko gojimo tudi v loncih

Potrebuje nekaj vlage in z humusom bogato zemljo. Plodovi so najprej zeleno rumeni, v jeseni ko dozorijo so veliki približno 5-6 cm in polni semen. Iz plodov pasijonke izdelujejo marmelado in kompote, uporablja se tudi kot začimba. Cvetove pasijonke uporabljajo pri izdelavi parfumov. Pred zimo pasijonko obrežemo, odstranimo vse odmrle poganjke tudi tiste odvečne in korenine zaščitimo z kopreno, če pa je posajena v loncu jo premaknemo v notranjost.