Kumare

1-vitica kumare 2-cvet kumar 3-solatne kumare potrebujejo visoko oporo in se lepo vzpenjajo ob opori iz vrvice 4-pridelek solatnih kumar.
Kumare (Cucumis sativus L.) so zelo razširjene kulturna rastlina iz družine bučevk. Uvrščamo jih med plodovke in so precej toplotno zahtevne rastline, za dobro rodnost potrebujejo veliko vlage in sončno lego. Izvirajo iz vzhodnega dela Indije in so bile pomemben del prehrane že v antiki. Plod je zelen, trd in tudi surov užiten. Plod kumare sestoji iz 97 % vode in je z 9,7 kcal / 100 g, zelo reven z kalorijami. Kumare so bogate z vitamini in minerali.

Vzgoja solatnih kumar na domačem vrtu

Kumarice potrebujejo za rast veliko toplote in vlage, zato ne hitimo s presajanjem. Sajenje opravimo v drugi polovici maja, ko ni več nevarnosti nizkih temperatur in pozeb. Že najmanjši mraz lahko uniči celotni nasad. Če kumarice pridelujemo iz semena, jih posejemo v šotne lončke, ker ne marajo presajanja. Tako jih bomo najmanj zmotili pri rasti, saj jih posadimo skupaj s šotnim lončkom, ki v zemlji kasneje razpade. Sejemo v začetku aprila, da se bodo sadike do presajanja lepo razvile. po vzklitju rastlinice zelo hitro rastejo v svetlem prostoru.

Po sajenju moramo kumare redno zalivati

Kasneje, ko so poganjki že primerni za privezovanje, jim priskrbimo oporo. Za oporo lahko uporabimo dele ograje (plastificirana), posebno mrežo iz PVC materiala, ki so narejene posebno za vzgojo kumaric. Lahko naredimo tudi preprosti lok iz betonske mreže, in na vsako stran posejemo ali posadimo sadike kumaric. Če boste kumarice sejali direktno na gredo v vsako jamico dodajte po dve semeni in kasneje odstranite slabotno sadiko, da ostane samo ena. Tako dosežemo zapolnitev vseh prostorov v vrsti, v primeru da kakšno seme ne vzklije.

Zanimivost z rdečimi polži 

Narežite sveže kumare na ploščice, jih položite na aluminijast podstavek in postavite na vrt. Polži bodo pregnani iz vrta, saj rezine kumare v dotiku z aluminijem ustvarjajo vonj, ki ga ljudje ne zaznavajo, polži ga pa ne marajo.

Kumarice super živilo

Kumarice se nahajajo na četrtem mestu najbolj pridelanih živil in spadajo v skupino zelenjave, ki krepi zdravje našega organizma. Uvrščamo jih med super živila. Najbolj zdrave kumare so tiste, ki jih pridelamo na lastnem vrtu, saj ne vsebujejo toliko pesticidov. Vsebujejo veliko vitamina B in nam zagotovijo dnevno potrebo po vitaminu C. Tudi za lase in kožo so kumare zelo zdrave, pospešujejo rast las in delujejo protivnetno na kožo. Ozdravijo jutranjega mačka in se borijo proti neprijetnemu zadahu. Znižujejo holesterol in pripomorejo k uravnavanju krvnega tlaka. Kadar nas muči popoldanska utrujenost si namesto energijske pijače privoščimo kumare. Dale nam bodo moč in energijo , ki bo trajala še nekaj ur. Mesta kjer se pojavlja celulit si masirajte z rezinami kumare. Ta zelenjava vam dokaj hitro odpravi občutek lakote.