Rožmarin

Živa meja iz rožmarina.
Živa meja iz rožmarina.
Rožmarin (Rosmarinus officinalis) je danes zelo cenjena mediteranska začimba in cenjena zdravilna rastlina. Kadar slišimo za rožmarin navadno pomislimo na morje, saj ga tam pogosto videvamo. Enkraten vonj rožmarina pogosto povezujemo z dobro hrano, lepimi doživetji in morjem. Prav tako ga lahko povežemo tudi z dobrim zdravjem, vsebuje namreč koristne učinkovine, ki pospešujejo cirkulacijo, krepijo naš imunski sistem in izboljšajo prebavo.

Rožmarin bi naj zaradi svojih učinkovin tudi povečeval koncentracijo in pomagal omiliti astmatične napade. Med dobrimi ima tudi slabo lastnost, saj draži črevesje in povzroča krče.

Rožmarin je zelo aromatićna rastlina, značilna za mediteranske vrtove.
Rožmarin je zelo aromatićna rastlina, značilna za mediteranske vrtove.
Navadni rožmarin izvira iz Sredozemlja. Spada v družino ustnatic in je začimba, ki v zgodovini ni manjkala v srednjeveških samostanskih vrtovih. Stari Grki so bili prepričani, da vonj rožmarina osvobaja duha in se tako telo prepoji z ljubeznijo. Tako je tudi ta zel bila posvečena boginji ljubezni Afroditi. Še danes velja rožmarin za rastlino, ki osvobaja misli in osreči srce. 

Pri Rimljanih je veljal kot simbol pomlajevanja in neminljivosti. Rimljani so verjeli, da jih ščiti pred zlimi duhovi in jim prinaša srečo. Stari pa da bogovi obožujejo rožmarinov venec. Rožmarin bi naj po pripovedovanjih v srednjem veku pregnal zle duhove. Vejica rožmarina podtaknjena na vrt bi naj prinesla usklajen in harmoničen zakon če jo na poročni dan podtaknejo v vrtu.

V vsakem gospodinjstvu naj ne bi manjkal rožmarin

Viseči rožmarin.
Viseči rožmarin.
Njegovi bodičasti listi so polni eteričnega olja. Že ob dotiku iglic začutimo njegov vonj. Je nekoliko grenkega okusa, trpek in zelo aromatičen. Ime rožmarin je latinskega izvora in v prevodu pomeni "morska rosa". Vsi vemo, da je sveži rožmarin mnogo bolj okusen kot posušen, ki ga kupimo v trgovini. Zanj je predvsem značilen okus in dekorativna oblika. Užitni so cvetovi in listi, oboje dodajamo jedem posušeno ali uporabimo sveže. Uporabljamo ga pri pečenem krompirju, paradižnikovih omakah, pečenki in ribah.

Gojenje in oskrba rožmarina

Rožmarin je grm, ki v višino zraste do 2 m ob morju, v notranjosti pa zraste precej manj - do 90 cm. Posadimo ga vedno v zavetrno lego. Rad ima sončno in toplo lego ter peščeno, dobro prekopano zemljo, bogato s humusom. Je temno zelene barve na gornji strani in belo srebrnkaste barve na spodnji strani. Pri nas lepo uspeva v cvetličnih loncih, ki jih v zimskem času prestavimo na svetlo in toplejše mesto. Najboljši je svež iz lončka na okenski polici. 

Rožmarin kot posodovka  na vrtni terasi.
Rožmarin kot posodovka na vrtni terasi.
Poznamo pokončni rožmarin, ki zraste v višino do enega metra in pokrovne sorte (viseče), ki se plazijo po tleh ali poganjki visijo. V zadnjem času v vrtnarijah najdemo tudi stebelni rožmarin, vzgojen kot stebelne vrtnice, ki ga lahko lepo kombiniramo z nižjimi grmički rožmarina ali z pušpanom. Rožmarin je v primorju uporaben tudi kot zimzelena živa meja.

Razmnožujemo ga s podtaknjenci ali spomladi in poleti z deljenjem korenin. Potaknjenci se hitreje primejo če jih damo z nekaj časa v vodo. Za podtaknjence vedno vzamemo zdrave vejice dolge približno 5 cm. Posodo postavimo na toplo in sončno mesto in čez nekaj časa previdno preizkusimo z nežnim potegom če se je rastlinica prijela in pognala korenine. Ko rastlinica zraste vsaj na 10 cm odščipnemo vrh, da spodbudimo rast v grmiček (rast stranskih poganjkov).

Rožmarin bo lepo uspeval, če bo vsaj osem ur dnevno izpostavljen soncu. V zimskem času umaknemo rožmarin na toplejše mesto, saj ni odporen na pozebo (poznamo tudi bolj odporne sorte, ki brez težav prezimijo tudi v celinskem podnebju).

Rožmarin kot dragocena začimba

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)
Rožmarin (Rosmarinus of.)
Zaradi svoje arome in koristnih učinkov na naše zdravje, je nepogrešljiva začimba v naši kuhinji. Ima odlične prehranske vrednosti, je odličen vir kalcija, železa in vlaknin. Je pa bolje uporabljati svežega kot posušenega, saj sveži vsebuje več kalcija, magnezija in železa kot posušen. Marsikdo ne ve, da se iz rožmarina lahko pripravi zelo okusen čaj: 1 žličko sesekljanih rožmarinovih listov stresemo v skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut. Več kot odlična malica je če sveže liste rožmarina pretlačite v olivnem olju in v to zmes namakate svež kruh.

Vir:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rosemary
http://en.wikipedia.org/wiki/Rosmarinus