Balkon ali terasa

Stare palete lahko spremenimo v udobno vrtno pohištvo.
Terasa je del bivalnega prostora ob hiši kjer preživimo ljubitelji vrtnarjenja in narave večji del dneva. Če so nekoč balkoni ali terase bolj ali manj samevali, danes postaja slika drugačna. Spreminjajo se tudi želje in kakovost bivanja. tearasa ali balkon vedno bolj postajata središče družabnega življenje in vedno bolj terase urejamo kot podaljšek bivalnega prostora.

Tudi način rabe prostora na balkonu ali terasi se spreminja

Zelenjavni in cvetlični vrt v loncih na balkonu.

Balkon ali terasa kot zelenjavni vrt

Paleta loncev presajenih sadik

Sončna terasa preko celega dneva ali balkon, lahko v večji meri zadostita sprotnim potrebam po vrtninah v kuhinji v poletnem času, saj lahko z nekaj znanja in izkušenj v loncih in koritih gojimo skoraj vse vrnine ki jih gojimo na vrtu, le izbiri sort v tem primeru namenimo nekaj več pozornosti in izbiramo tiste vrtnine z manjšimi plodovi.

Tudi v loncih dobro uspeva zelenjava

Mnogi nimate vrtov pred hišami ali pri sorodnikih in vam je na voljo le manjša terasa, balkon. Zasaditev v lonce je lahko dober nadomestek majhnega vrtička le če je lega izrazito sončna in ste pripravljeni na veliko zalivanja v vročih dnevih. V lonce sejete ali sadite vse vrste zelenjave, paradižnik, paprika, čiliji, jajčevci, bučke, korenje, solata in seveda zelišča in dišavnice. Pridelka bo veliko manj kot bi ga bilo na velikem vrtu, bodo pa sveži plodovi na dosegu roke, ko jih boste potrebovali pri pripravi hrane.

Vrtno pohištvo na terasi

Masivni vrtni stoli in miza iz tika z lepo sivo 'patino', ki nastane kot posledica vremenskih razmer.
Vrtno pohištvo na terasi, naj bo čim bolj naravno in po meri. Uporabimo živahne barve in če so blazine na klopeh ali stolih zbledele v lanskem letu jih obnovimo. Lahko naredimo tudi kak nov kos pohištva po svoji zamisli. Na balkonu morate imeti mizo, saj tako razširite jedilnico v naravo ali vsaj malo mizico za pitje jutranje kave. Dan boste tako pričeli drugače, predvsem pa boste na svežem zraku.

Nasvet za čiščenje pletenega pohištva

Naredimo peno iz detergenta in mlačne vode. Z gobico in pripravljeno peno očistimo in takoj obrišemo do suhega. Vdolbine očistimo z krtačko. Kadar pohištvo ni preveč umazano ga samo posesamo in obrišemo z vlažno krpo. Pohištvo pleteno iz vrbovih šib očistimo z krtačko in mlačno vodo, ki smo ji dodali detergent in splahnemo z curkom vode. Pohištva iz bambusa ne smemo umivati, samo obrišemo ga z vlažno krpo.

V korita ali lončke posadimo kuhinjska zelišča in dišavnice

Setev v manjši dvignjeni gredici
V korita ali lončke posadimo kuhinjska zelišča, da bodo bližje kuhinji in ne bo treba po nje na vrt. Za dobro uspevanje zelišč in dišavnic na balkonu je potrebna sončna lega in če je le mogoče izbiramo večje lonce za sajenje. Tudi izbira zemlje je pomembna za gojenje vseh rastlin v loncih. Z pravilno izbiro zemlje in dovolj veliko posodo za sajenje smo zadostili skoraj vsem potrebam za dobro uspevanje.

Za gojenje zelišč v lončkih uporabimo lončeno posodo, keramične lonce, nekatera manj zahtevna zelišča pa lahko gojimo tudi v manjših lončkih in jih sejemo sproti na svetli okenski polici.

V loncih gojimo večino priljubljenih zelišč in dišavnic

Med zelišča ki si jih lahko vzgojite v lončkih spadajo skoraj vse dišavnice, ki jih uporabljamo v kuhinji pri pripravi jedi (bazilika, timijan, šetraj, rožmarin, drobnjak, poprova in navadna meta, ...).

Večje okrasne posode

Zelenjavni vrt v loncih na balkonu
Le dovolj velika posoda z dobro drenažo nudi dovolj prostora za nemoteno rast korenin in razvoj rastline tudi v najbolj vročem obdobju leta. V premajhnih loncih vlaga prehitro izhlapeva in rastlino posledično sili, da se ves čas bori za svoj obstanek. Tudi voda veliko hitreje izhlapeva v premajhnih posodah. Na splošno velja da rastline veliko bolje uspevajo v keramičnih, lončenih ali kamnitih posodah, ker nudijo tudi zračnost koreninam.

Vrt na balkonu ali na terasi

Na večjem balkonu boste brez težav gojili zelenjavo v loncih, če le imate dovolj volje in potrpežljivosti za vsakodnevno nego, zalivanje in dognojevanje. Rastline v posodah, z plodovi, potrebujejo veliko hranil in dosledno zalivanje. V kolikor je balkon dovolj velik lahko uredite visoko gredo za solato berivko, špinačo ali kakšne druge solatnice. Posadite zelenjavo ali rastline po vaših željah, le upoštevajte, da imajo vrtnine z velikimi plodovi večje zahteve kot tiste z manjšimi plodovi.

Za začetnike je vsekakor priporočljiva izbira balkonskih vrst zelenjave. Tudi v balkonska korita lahko zasadimo zelišča namesto cvetlic, med katera zasadimo naprimer drobnoplodni paradižnik, čilije ali sladke paprike z majhnimi plodovi.

Posadimo sadje v lonce

Drevo jablane, gojeno kot bonsaj
v večjem koritu na sončnem
balkonu kot posodovka
Vsi ki znajo poskrbeti za cvetje v loncih bodo znali poskrbeti tudi za sadna drevesa v posodah. Morda je celo lažje skrbeti za sadje na balkonu, saj v zimskem času zaščitimo deblo z slamo , lonec oz. posodo pa ovijemo z kopreno, da zaščitimo korenine pred zmrzaljo. Tudi bližina zidu bo pripomogle k temu, da rastline ne bodo tako izpostavljene mrazu, kot na odprtem vrtu. Sadno drevje na balkonu bo tudi manj izpostavljeno škodljivcem. Nikakor pa ne bomo smeli pozabiti na zalivanje in dognojevanje.

Življenjska doba dreves v posodah je krajša kot na vrtu Vsake tri leta jih bo potrebno presaditi. otresti staro zemljo. V velikem loncu je nekaj prostora neizkoriščenega okoli debla - tukaj lahko posadimo enoletne rastline - cvetje.

Kot posodovke, lahko gojimo jabolka, hruške, breskve, marelice, tudi smokve bodo lepo uspevale na balkonu. Tudi maline lepo uspevajo, samo narediti jim moramo oporo. Prav tako v posodi uspeva ribez, kosmulje, jagode, višnje in tudi grozdje.

Dodatki

Balkoni, ki niso pod streho so v poletnih mesecih precej neprimerni za posedanje, poskrbimo za senco. Poskrbite za dovolj visoke rastline, ki vam bodo nudile senco. V dovolj velika korita ali lonce namestimo palice in posadimo vzpenjalke, ki nam bodo nudile dovolj sence v vročih dneh. Velikokrat pa nimamo te možnosti da bi si pomagali z rastlinami in takrat si omislimo senčnik ali tendo.

Moderno oblikovani manjši vodni motiv na terasi
V primeru, da je balkon ali terasa dovolj velik in je na voljo večja površina, si lahko omislite majhno fontano ali vrtni ribnik. Žuborenje vode pomirja in daje prostoru dodatni čar.

Mnogokrat se zdi, da imamo premajhen balkon in nimamo možnosti za kaj lepega in posebnega, a vedeti moramo, da se da vsak kotiček urediti lepo.

Morda imamo v večjem loncu posajeno pritlikavo sadno drevo. Lahko pa v lonec zasadimo še kakšno rožico v kolikor je ta dovolj velik. Prav gotovo bomo presadili tudi rože, ki bodo krasile balkonsko ograjo. A ko se vreme poslabša jih moramo umakniti za zid oziroma na varno, da ne pozebejo. Kdo izmed nas je pa morda mislil naprej in v jeseni zasadil nekaj čebulic tulipanov in narcis.

Vsak obrok, ki ga boste zaužili v naravi na zraku vam bo bolj teknil, jutranja kava pa bo postala pravi užitek. Udoben ležalnik na balkonu, okrasne blazine na njem in nekaj zelenja okoli sebe, je vsekakor primeren kraj za počitek in branje dobre knjige. Poskrbite za prijeten kotiček in razmislite o tem, kako ga boste uredili, da boste res uživali in da bo služil svojemu namenu. Morda ste oseba, ki rada preživlja proste trenutke v samoti ali v dvoje brez večje družbe raje zamenjajte mizo in stole z udobnim ležalnikom. Ob toplih večerih pa za romantično vzdušje prižgite kakšno svečko.