Čajota

Čajota ali bodičasta bučka
Čajota (Sechium edule) ali brazilska kumara, tudi bodičasta bučka. V naravnem okolju uspeva kot plevel v toplih krajih. Jeseni obrodi s plodovi, ki so užitni tudi surovi in imajo osvežujoč okus. Okus čajote spominja na okus po nadzemni kolerabi in plodove lahko uživate surove, samostojno ali v kombinaciji s pikantnim sirom. Lahko jih tudi kuhate tako, da jih pripravite na podoben način kot kolerabo.

Čajota najbolje uspeva ob opori, kot je naprimer žična ograja, (poganjki so lahko dolgi tudi do 14 m in več). Gojimo jo podobno kot ostale bučke in buče, zemlja naj bo dobro pognojena in veliko zalivamo če je suho in dalj časa brez padavin. Posadimo lahko kar cel dozoreli plod, ki smo ga preko zime hranili v temnem in hladnem prostoru. Ob ugodnih pogojih lahko tvori ogromno okusnih plodov že ena sama rastlina.

Če čajoto želite ohraniti za naslednje leto, pustite nekaj plodov. da dozorijo in šele potem odstranite pečko, ki jo shranite za naslednje leto v hladnem in temnem prostoru, ali preprosto posadite cel plod, ko mine nevarnost zmrzali in je dovolj toplo. Čajota je zelo občutljiva na pozebo in izredno toploljuba vrtnina.