Hoste

1-Hosta ali funkija z belim robom 'Fortunei Aureomarginata' 2-Hosta v večjem cvetličnem loncu 3-Hosta 'Blue Kadett'
Velikokrat se sprašujemo, kaj posaditi v senčni del vrta ali ob vrtni ribnik, ki je velikokrat izpostavljen pogledom. Posebno pod krošnjami dreves, ob stopniščih, nadstreških in potkah izbiramo trpežne rastline, ki prenašajo senco in pritegnejo poglede gostov s svojo barvitostjo listov. Hoste so idealne rastline za zapolnitev takšnih vrtnih kotičkov, kjer “klasične” cvetoče rastline ne uspevajo. Posebno če je predel vlažen, bodo hoste še bolje uspevale, čeprav lahko z njimi brez težav zasadimo tudi bolj sončne dele ob potkah in na okrasnih gredicah.

Hoste na vrtu

1-Hosta 'Patriot' 2-Hosta z nagubanim robom (Hosta verticosa) 3-Hosta na sončni gredici v zavetju grmičkov ob vrtni potki.
Senčne predele vrta ki niso zasajeni, kmalu začne prekrivati mah ali podrast in ker so takšni predeli tudi idealno pribežališče za polže je skoraj edina skrb z hostami, varstvo pred tem vrtnim škodljivcem. Z leti si lahko na svojem vrtu ustvarimo zavidljivo zbirko različnih host, saj je ponudba sort na sejmih in v večjih vrtnih centrih pestra. Hoste se med seboj razlikujejo po velikosti rasti in obarvanosti listov. Posebno nekatere hoste imajo lastnost, da obarvajo liste bolj ali manj intenzivno glede na lego zasaditve. Predvsem pisano listne hoste naj rastejo v bolj svetli polsenci, medtem ko temno obarvane hoste izraziteje obarvajo liste v senčnem delu vrta. Ni pomembno ali hoste uporabimo za zasaditev manjših ali večjih površin, saj lahko z izbiro različnih sort zasadimo domiselno kreacijo iz ene same rastlinske vrste. Z hostami lahko tudi zapolnimo mesta na okrasnih gredicah, obrobkih, brežinah ipd.

Hoste ob vodnem vrtu

1-Drobnolistna hosta v družbi vodnih rastlin 2-Hosta ob vodnem slapu in 3-hosta kot obvodna rastlina.
Hoste lahko uporabimo za zasaditev obvodnih gredic ker so zelo dekorativne in uspevajo tudi v senci višjih rastlin. Ustreza jim razmočeno rastišče in velika zračna vlaga. Z velikimi in lepo oblikovanimi listi zapolnijo rob ribnika, posebno če sadimo skupaj več različnih sort. Dekorativne so tudi z manjšimi listi, ki jih lahko sadimo na skalnjake ali dopolnimo vodni pretok v ribniku. Najbolje uspevajo na vlažnih tleh (na sončnih legah zalivanje). Če pripravljamo gredo za sajenje host, dodamo veliko humusa, ki zadržuje vlago v tleh in bogati tla s hranili. Ustreza jim kisla do nevtralna ph reakcija tal, ki jo vzdržujemo s dodajanjem kamene moke.

Hoste v loncih

1-Hibridna hosta 'Frances Williams' 2-Skupina različnih host na terasi v loncih.
Hosto lahko gojimo tudi kot posodovko, ki jo postavimo v senčni del terase ali balkona. Posebno če posode postavimo kje v bližino vrta ali pod drevesa, bodite pozorni na polže, ki lahko pri množičnem napadu uničijo vse liste ali celotni nasad host. Na srečo se rastlina ponovno obraste in takrat imamo priložnost za bolj pozorno skrb. Na bolj sončnih legah v vročini izdatno zalivamo. Več različnih host v loncih poživi še tako senčni del vrta, balkon ali teraso. Kjer nam druge rastline zaradi pomanjkanja sonca ne uspevajo, zasadimo hoste z listi različnih velikosti, oblik in barv. Z lonci različnih velikosti in oblik tako ustvarimo zanimivo vrtno kreacijo z dekorativnimi trajnicami, ki brez težav prezimijo.