Stebelne vrtnice

Stebelne vrtnice (Rosa)
Stebelne vrtnice (Rosa) so ene najlepših, saj lahko krasijo vrt ali teraso. Krošnja je polna cvetov in pravi okras vrta. Obvezno jim moramo dati oporo, da se ne polomijo v premočnem vetru zaradi težke krošnje. Oporo trdno postavimo v tla in le do višine debla oziroma do prvih vej krošnje. To vrsto vrtnic lahko posadimo tudi v lonce. V tem primeru moramo pogosteje zalivati, ker se zemlja v loncu prej izsuši. Najboljša zaščita za stebelno vrtnico v času zime je, da jo obdamo z mrežo in v mrežo nasujemo listje. Mrežo pa lahko še dodatno ovijemo z juto. Na smemo pa pozabiti na korenine - tudi te moramo zaščititi, da ne pomrznejo. Vrtnice posajene v lonce pa je najbolje prenesti v prostor, ki ne presega 5°C.

Stebelne vrtnice v loncu

Stebelne vrtnice lahko gojimo tudi v loncih na sončni terasi.
Za teraso ali balkon, so stebelne vrtnice primerne, ker zavzamejo malo prostora in dokaj enostavno jih prezimljamo, tako da lonec in rastlino zaščitimo pred mrazom. Posadimo v kvalitetno zemljo, dognojujemo z gnojilom za vrtnice. Za stebelne vrtnice potrebujete svetel, vsaj 8 ur osvetljen balkon z sončnimi žarki. Vrtnica gojena v loncih je izpostavljena pomanjkanju vode v vročih poletnih mesecih (redno zalivanje).

Obrezovanje stebelnih vrtnic

Stebelne vrtnice obrezujemo na kratko, tako da ohranjamo obliko krošnje.
Pri stebelnih vrtnicah poganjke v času mirovanja skrajšamo na eno tretjino dolžine, po možnosti vse enako tako da oblikujemo lepo, polkrožno krošnjo. Obrezujemo poševno in to tako, da je rez približno pol cm nad brstom. Krošnjo moramo izenačiti - če je na enem mestu pregosta jo izrežemo. Pri tej vrsti vrtnic moramo res paziti na enakomerno in lepo obrezano krošnjo. Stebelne poganjke previdno odrežemo z nožem. Odstranimo tudi divjake, ki rastejo iz zemlje.