Teloh

1-Teloh s temno škrlatnimi cvetovi (Helleborus atrorubens) 2-Črni teloh (Helleborus niger) 3-Deljeno listni teloh (Helleborus multifidus).
Teloh mnogokrat zacveti že pozimi, predvsem kadar ni snega. Najbolj znan je črni teloh, ki raste v svetlih gozdovih po vsej Sloveniji. V gozdovih pa najdemo tudi škrlatni teloh in blago dišeči teloh, ki je znan po zelenih, dišečih cvetovih. Poznan je tudi svetlo zeleni hostni teloh. Veliko pa je žlahtnih telohov, ki jih gojimo za okras skalnjakov in posod, skratka za okrasni vrt. Ti cvetijo v raznih barvah: beli, rumeni, zelenkasti, roza, vijolični.

Teloh na vrtu

1-Teloh z borgundsko rdeče obarvanimi cvetov (Helleborus orientalis) 2-Vzhodni teloh (Helleborus orientalis) 'Mrs. Betty Ranicar'.
Teloh raste v senci ali polsenci, na vlažnih tleh - kot so gozdna tla in take pogoje mu moramo nuditi tudi v vrtu, če želimo, da nam bo lepo uspeval. Izberemo svetlo senco, severno lego ali prostor pod grmovjem. Zemljo je potrebno pred sajenjem globoko prekopati in dodati kompost, saj ima teloh rad rodovitna tla, kar pomeni, da z kompostom ne skoparimo. Ko teloh odcveti ga lahko z deljenjem razmnožimo tako, da ga previdno izkopljemo in razdelimo na dva dela. Konec aprila ali v začetku maja teloh dobro pognojimo, lahko tudi z gnojilom za vrtnice, v mesecu avgustu pa k telohu ponovno dodamo kompost. Dobro je narediti zastirko - lubje ali pokošena trava. Redno moramo skrbeti za vlažna tla.

Teloh kot posodovka

Teloh lahko posadimo tudi v lonec, a paziti moramo da bo dovolj velik in globok, saj teloh razvije močan koreninski sistem in s tem večjo odpornost ter bujnejšo rast.