Ingver

Čatniju dodamo čebulo česen in ingver
Čatniju dodamo čebulo česen in ingver.
Ingver je večletna rastlina, ki zraste do 50 cm visoko. Oblikuje do 20 cm dolge korenike, ki se uporabljajo v kulinariki, pa tudi v zdravstvu. Domovina je JV Azija. Uporabljajo se sveže korenike ali posušen oziroma zmlet v prah.

Uporaba ingverja v kulinariki

V kulinariki uporabljamo ingver za pripravo sadnih solat, kompotov, za razne napitke, poznana je ingverjeva kava, vino in ingverjevo pivo, ki je zelo priljubljeno v Veliki Britaniji. Enkratno se ingver ujema z melono in tudi v kombinaciji z sladoledom je zelo dober. Korenika se uporablja tudi kot začimba in v zeliščni medicini.

Ingver v medicini

Kitajska medicina priporoča ingver že več kot 2.500 let, uporabljali so ga proti napenjanju v trebuhu, kašlju, bruhanju, driski, revmatizmu, za vnetje sklepov. Ingver je močen antioksidant. Zmanjša poškodbe prostih radikalov in ustavi spojine, ki povzročajo vnetje. Deluje neposredno na prebavni sistem in lajšal slabost. Dokazano zmanjšuje simptome slabosti zaradi vožnje z ladjo, avtomobilom in letalom. Zdravilno vpliva na prebavila, saj spodbuja prebavo. Hrana lažje potuje skozi prebavni trakt in manj draži prebavno steno. Ingver ščiti želodec pred škodljivim učinkom alkohola. Lahko pomaga pri preprečevanju ran. Znižuje holesterol in znižuje krvni tlak. Deluje antibakterijsko, antivirusno, antiglivično in zatira parazite. Uporablja se za povečanje apetita. Pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin. Pomaga pri migrenah in drugih vrstah glavobolov. Prav tako ingver znižuje povišano telesno temperaturo.

Kupimo vedno sveže ingverjeve korenike

Pri nakupu moramo paziti, da korenika ni poškodovana, plesniva. Mora biti gladka, napeta in mesnata. Barva lupine je lahko rjava, slonokoščena ali rumena. Kupljeni ingver zavijmo v čisto vlažno krpo in ga hranimo v hladilniku. Zamrznemo ga lahko. Kupimo lahko tudi posušenega, ki ima značilno svežo aromo po limoni.