Tobak

Sadike tobaka
Sadike tobaka
Tobak spada med najstarejša poživila, ki jih gojimo. Južnoameriški Indijanci že od prazgodovine gojijo to rastlino iz družine razhudnikovk, ki uspeva samo v najbolj sončnih področjih sveta. V Evropo je leta 1492 prinesel tobak Krištof Kolumb. Leta 1560 se je ta rastlina bliskovito razširila po Evropi in spada danes med najbolj razširjeno poživilo na svetu.

Tobak obsega okoli 70 vrst v rodu Nicotiana 

Uporabljata se predvsem dve vrsti tobaka: navadni in kmečki tobak. Vrsti se razlikujeta predvsem po velikosti listov, saj so listi navadnega tobaka veliko večji. Kmečki tobak raste po celotni zemlji v zmernem pasu in izvira iz Mehike. Navadni je pa občutljiv na podnebne razmere in raste le v subtropskih podnebjih.

Sestavine nikotina nastajajo v koreninah in se nato transportirajo v liste

Rastlina tobaka na domačem vrtu
Rastlina tobaka na domačem vrtu
Koncentracija tega v listih narašča pred cvetenjem in med cvetenjem naglo upada. To upadanje preprečimo tako, da rastlini trgamo cvetove in s tem obdržimo v listih koncentracijo nikotina. Omeniti pa je treba, da je nikotin zelo močan strup in že 0,05 g nikotina lahko pri človeku povzroči smrt. Danes se borimo proti odvajanju kajenja, ki se je med prebivalstvom zelo razširilo. Tobak namreč povzroča hude zdravstvene posledice.

Vzgoja tobaka

V marcu se seje semena na toplo mesto. Tobak ima zelo drobna semena, zato jih samo posujemo po zemlji in jih ne zagrnemo z zemljo. Zalivamo z fino pršilko. Semena kalijo dva do tri tedne. Potrebujejo veliko svetlobe in toploto do 25 °C. Rastlinice je nato potrebno presaditi, da razvijejo močnejši koreninski sistem in ko ne preti več nevarnost pozebe jih presadimo na stalno mesto. Zemlja naj bo dobro pognojena in bogata z dušikom. Razdalja med sadikami naj bo vsaj pol metra.

Pobiranje pridelka (listov) in sušenje tobaka

Rastlina zraste in listi se lahko pričnejo trgati in sicer od spodaj navzgor. Nanizajo se na vrvico in obesijo na suho mesto, kjer spremenijo barvo iz zelene v rumeno in nato v rjavo. Tobak je primeren za uporabo že po nekaj mesecih, a je dokaj oster. Na toploti sušeni listi so zelo krhki in se zdrobijo v prah, v hladnem vremenu - v jeseni, postanejo spet mehki in mastni. Paziti se mora, da listi niso presuhi in ne prevlažni.

Doma pridelan tobak ima drugačen tobak od industrijsko pridelanega

Pravijo pa da nikoli več ne kadiš kupljenih cigaret, ko enkrat poizkusiš doma pridelan tobak. Vsekakor je najbolj zapleteno delo rezanje tobaka. Ročno rezanje je precej zamudo, saj je treba tobak tanko narezati. Enostavneje je to narediti z strojčkom za izdelavo rezancev - narežemo na približno 1 mm. Tako narezan tobak se lahko takoj uporabi, ali se shrani v plastične vrečke in za boljši okus naj ostane v vrečki še kar nekaj časa.
Veliko kadilcev si danes zvija cigarete sama, ker je to cenejše. Primerjave so pokazale da se na dvajsetih kvadratnih metrih lahko pridela zaloga tobaka za eno leto, pri kajenju ene škatlice cigaret dnevno.
Vir:  http://sl.wikipedia.org/wiki/Tobak