Sušenje pridelkov

Sušenje jabolk za jabolčne krhlje
Sušenje jabolk za jabolčne krhlje
Sušenje zelenjave in sadja je v zadnjih letih zapostavljeno, čeprav je to najcenejši način konzerviranja. Morda marsikdo ne ve, da se z sušenjem ohranijo vse aromatične snovi, sadne kisline, sladkor in vitamine. Res je, da z sušenjem izgubi sadje in zelenjava do 80% vode in zmanjša se volumen, je pa dobra lastnost - zviša se obstojnost. Sadje in zelenjava z sušenjem izgubita veliko vode. Ostane je malo in zaradi tega škodljivi organizmi, plesen in gniloba nimajo možnosti za razvoj. Sušiti moramo vedno le zdrave sadeže in zelenjavo, saj je od kakovosti odvisna hranilna vrednost. Pri nižji temperaturi je potek sušenja dolg in lahko se zgodi, da se pojavi plesen in gniloba. Vse kar sušimo mora biti zavarovano pred mrčesom.

Shranjevanje suhega sadja


Aronija in ameriške brusnice sveži in suhi plodovi
Aronija in ameriške brusnice sveži in suhi plodovi
Suho sadje ostane sočno tako, da v posodo kjer hranimo suho sadje dodamo skorjico limone. Suho sadje se lepo posuši na peki papirju v pečici s kroženjem zraka. Preden suho sadje zapremo v zaprte posode ga moramo v temnem in zračnem prostoru hraniti še nekaj dni. Suho sadje je najbolje hraniti v steklenih kozarcih ki dobro tesnijo.

Posušeno sadje in zelenjavo uživamo kuhano ali surovo

Pred uporabo sadje ali zelenjavo umijemo pod tekočo vodo. Kadar bomo zelenjavo in sadje kuhali, ga pred tem že zvečer namočimo v vodo in naslednji dan skuhamo. Sadje in zelenjavo lahko sušimo v pečici, kar je najbolj enostavno in hitro ali na zraku. Če sušimo na zraku razgrnemo sadje po leseni deski, ga pokrijemo z gazo in najprej sušimo na soncu, da izhlapi kar največ vode. Sušenje nadaljujemo v senci. V primeru slabega vremena nadaljujemo sušenje pri umetni toploti, da ne začne plesneti. Sušimo lahko razno sadje in zelenjavo: jabolka, hruške,fige, ribez, borovnice, češplje, marelice, češnje, mlado fižolovo stročje, por, paradižnik, grah v stročju, paradižnik, dišavnice in zelišča.