Mirta

Navadna mirta (Myrtus communis)
Navadna mirta (Myrtus communis)
Navadna mirta (Myrtus communis) je v zgodovini veljala za sveto rastlino. Predstavljala je simbol ljubezni in lepote. Bila je sveto drevo boginje Afrodite. Uporabljali so jo za pripravo ljubezenskih napojev v Grčiji in tudi drugod. Po neki starodavni legendi bi naj Adam prinesel vejico mirte iz raja kot spomin na srečne čase. Simbolizira tudi družinsko srečo, mir in zvestobo. Amuleti, ki so jih iz lesa mirte izdelovala nekatera ljudstva bi naj imeli čarobne lastnosti. Ženske so se kopale v mirtini vodi, nosile na glavi venčke spletene iz mirte. Tudi pri poročnih obredih je bila prisotna mirta, neveste so svojim družicam podarjale vejice mirte. Po pripovedovanjih je bila v judovski mitologiji Mirta ženska, ki so jo obsodili čarovništva in umorili, po tem dogodku pa se je spremenila v grm. Zgodb o mirti je veliko, še danes pa velja prepričanje, da se z mirto lahko zaščitite pred zlom.

Mirta v okrasnem loncu

Posajena doma v okrasnem cvetličnem loncu prinaša srečo in ljubezen

Mirta v času cvetenja (Myrtus communis)
Mirta je zimzeleni grm ali majhno drevo, Zraste lahko v ugodnih pogojih tudi do 5 m višine. Uspeva v Sredozemlju in jo gojijo predvsem kot okras vrtov, saj bujno cveti. Ne prenese zmrzali in jo je tako potrebno zaščititi. Cvetovi močno dišijo in so bele ali rožnate barve. Iz cvetov se razvijejo plodovi - temno modre jagode, podobne borovnicam. Za uspešno rast potrebuje veliko toplote, ne prenaša nizkih temperatur, odporna je na sušo.

Mirtin liker

Za pripravo likerja potrebujemo: 1 kg jagod mirte, 1 kg sladkorja, 1 l žganja, Postopek priprave: sladkor počasi karameliziramo in mu dodamo jagode, zalijemo z 1 l žganja, precedimo in prelijemo v steklenice.

Listi in plodovi imajo več zdravilnih lastnosti

Eterično olje mirte je primerno za zdravljenje otroških bolezni, deluje izredno blago pomirjevalno. Uporablja se tudi v obliki masažnega olja, uničuje kužne klice, pospešuje celjenje, zato jo priporočajo pri ognojkih in turih. Eterično olje se uporablja pri težavah z aknami in mastno kožo. Z eteričnim oljem mirte uničimo naglavne uši. Za spodbujanje apetita žvečimo jagode. Jagode zboljšujejo delovanje želodca. Jagode se v kulinariki uporabljajo za pripravo jagnjetine, svinjine in perutnine.