Zajčki

Če imamo na vrtu dovolj prostora, si lahko omislimo ograjen prostor za zajčke (v ozadju).
Če imamo na vrtu dovolj prostora, si lahko omislimo ograjen prostor za zajčke (v ozadju).
Kadar se odločamo za nakup te živalce se odločimo za samičko, pri odločitvi za samčka moramo razmišljati o kastraciji, saj zajčki označujejo teritorij, če jih je več skupaj. Zajčki se dokaj hitro razmnožujejo, saj so sposobni razmnoževanja že pri starosti treh mesecev. Kunci bivajo v kletkah, ki morajo biti dovolj prostorne. Za nastiljanje se navadno uporablja žaganje in oblanci. Kletko postavimo v miren predel stanovanja, kjer ni prepiha in je zvečer tema. Kletko moramo redno čistiti in menjavati steljo. Večkrat letno je potrebno kletko tudi razkužiti. Zajčka hranimo dvakrat dnevno, redno pa poskrbimo za svežo vodo in seno. Najprimernejša hrana so že pripravljene mešanice žit za hišne zajčke.


Domači zajčki za zdrav razvoj potrebujejo veliko prostora.
Domači zajčki za zdrav razvoj potrebujejo veliko prostora.
Glavna hrana kuncev je mešanica zrnja (oves, koruza, ječmen...) in seno. Seno kunci potrebujejo za urejanje prebave. Vedno pa morajo imeti na razpolago dovolj vode. Tudi zelenjavo lahko ponudimo - korenje, blitvo, radič, kak kos jabolka, nikakor pa ni primerna solata in kapusnice. Primeren je tudi dobro posušen kruh, svežega pa mu ne smemo dajati.

Spolno zrelost kunci dosežejo v starosti šestih mesecev. Brejo samičko moramo primerno oskrbeti z vitamini in hranilnimi snovmi. V času brejosti jo zavarujemo pred nemirom. En dan pred kotitvijo si samička pripravi gnezdo - populi si dlako. V enem gnezdu je navadno od 4 - 12 mladičev, ki so po skotitvi brez dlake in slepi. Ko se mladički skotijo najmanj tri tedne ne čistimo kletke, samo dodajamo samički hrano in vodo. Mladi zajčki se pričnejo samostojno hraniti približno po štirih tednih.

Vir:
www.arba.net (American rabbit breeding asociantion),
http://en.wikipedia.org/wiki/Rabbit