Zelišča na balkonu

Mešana družba zelišč in dišavnic v cvetličnih koritih na balkonu.
Mešana družba zelišč in dišavnic v cvetličnih koritih na balkonu.
Gojenje zelišč na balkonu je nekaj posebnega, predvsem nas omamne vonjave različnih dišavnic v lončkih zjutraj zbudijo in zvečer ko jih zalijemo občudujemo njihovo rast, krasijo balkonska korita namesto standardnih balkonskih cvetlic. Predvsem jih ni težko gojiti in so primerne tudi za tiste, ki se na tak način z vrtnarjenjem srečujete prvič.

Vse kar potrebujete za bujno in dišečo zelenje tudi na manjšem prostoru, je sončen in najbolje na južno stran obrnjen balkon, Zelišča in dišavnice izhajajo iz toplih krajev in večinoma uspevajo na bolj revnih rastiščih, kjer je v tleh tudi nekaj peska, predvsem pa so tla dobro odcedna in ne zastaja odvečna voda.

V lončkih lahko gojimo večino zelišč in najbolj enostavno je kupiti sadike priljubljenih in manj zahtevnih zelišč ter dišavnic, kot so; boreč, žajbelj, šetraj, timijan, bazilika, meta, melisa, sivka, origano, luštrek, peteršilj, grška bazilika, ognjič, kapucinka, vinska rutica, ameriški slamnik, mačja meta, ipd... Izbira je v pomladnem času ogromna. Prav tako si zelišča lahko vzgojimo tudi iz semen. Lastna vzgoja sadik nam nudi še več zadovoljstva, potrebujemo pa primeren prostor ali dovolj prostora na svetli okenski polici za vzgojo sadik.

Pogosta zelišča iz vrtov (drobnjak, timijan...) vzgojena v loncih na balkonu
Pogosta zelišča iz vrtov (drobnjak, timijan...) vzgojena v loncih na balkonu.
Če upoštevamo, da potrebujejo zelišča veliko toplote, sonca in primerno zemljo, smo večini pogojem zadostili, vendar za boljše razumevanje in uspeh pri gojenju zelišč in dišavnic potrebujemo še nekaj nasvetov. Lončki v katerih gojimo zelišča naj bodo čim večji, predvsem razne mete, melise, šetraji ipd. imajo bujni koreninski sistem in majhen lonček hitro postane premajhen. V tem primeru tudi obilno zalivanje ne zaleže veliko. Rastline postanejo v premajhnih posodah bledikave, listi porumenijo in rastline počasi odmirajo, kar nam pove že predčasno cvetenje, ko rastline še niso razvile svoje naravne rasti. Sadimo v večje lonce in ustrezno zemljo. 

Če je le možno, naj bodo lonci nekoliko dvignjeni od tal, saj se tla ponoči ohlajajo in povzročajo temperaturna nihanja, zato je lonce bolje imeti  postavljene tako, da so nekoliko dvignjeni od tal. Tudi nega rastlin je tako veliko lažja.

V poletnem času, ko se rastline precej razrastejo, redno čistimo in odstranjujemo odmrle dele rastlin. Na sončnih in vročih legah, zelišča v loncih izdatno zalivamo do 2X na dan.
Na sončnih in vročih legah, zelišča v loncih izdatno zalivamo.
Uspeh pri zalivanju zelišč v loncih je v veliki meri odvisen od zemlje in drenažne plasti v loncu. Plast naj bo primerno debela, da odvečna voda odteka. Ne postavljajmo plastičnega lončka v okrasni keramični lonec, v katerem stoji odvečna voda. Posebno hitro rastoča zelišča in dišavnice moramo pogosto in obilno zalivati (meta, melisa...), vendar ne marajo stoječe vode, pomanjkanje pa pokažejo takoj, ko se prst osuši. V vročih dnevih in izrazito sončnih legah zalivamo tudi po 2x na dan.

Žetev zelišč

Sušenje zelišč.
Timijan, rožmarin, žajbelj se do poletja razrastejo v velike grmičke in lahko že pobiramo sveže. Vseh pa ne uspemo pobrati, zato jih posušimo in spravimo za zimo. Zelišča pobiramo navadno pred cvetenjem v suhem vremenu. Vsebnost učinkovin je pred cvetenjem največja. Najbolje je da jih porežemo v dopoldanskem času, ko se rosa na njih povsem posuši. Ločeno po sortah jih zvežemo v ne prevelike šopke in posušimo v senčnem in zračnem prostoru.

Shramba zelišč

Posušena zelišča je najbolje pospraviti v dobro zaprte steklene kozarce.