Zeliščarstvo

Pogled na bujno rastoč zeliščni vrt poleti.
Pogled na bujno rastoč
zeliščni vrt poleti.
Zdravljenje z zdravilnimi rastlinami ali zeliščarstvo spada med najstarejše oblike zdravljenja. Človek je imel tako kot živali instinkt, da je v naravi našel zelišče, ki mu je pomagalo do zdravja. Velikokrat samo instinkt ni bil dovolj in zdravstveno stanje se je celo poslabšalo, potrebno je bilo znanje o zdravilnih rastlinah in o njihovi uporabi. 

Na začetku se je to znanje prenašalo ustno iz roda v rod. Veliko škode pa je tej obliki zdravljenja naredil "lov na čarovnice" v srednjem veku. Ženskam so takrat prepovedali, da bi se učile, vse ljudske zdravilce pa so razglasili za krivoverce. Še danes ponekod zeliščarstvo enačijo z šarlatanstvom in praznoverjem.

V veliki meri se uradno nasprotuje uporabi zelišč v določene zdravstvene namene, saj je težko določiti natančen odmerek in predvideti določeno reakcijo organizma. Pri sintetičnih zdravilih je to veliko lažje. Primer: pri žajblju so odkrili strupene sestavine, a to sploh ni ogrozilo priljubljenosti te zeli, saj so ugotovili, da druge sestavine popolnoma izničijo škodljivo delovanje.

V današnjem času se priporoča, da bi se naj vsako zdravljenje pričelo z zelišči, ki čistijo kri kot so čemaž, kopriva in jetičnik ter trpotec. Predvsem pa se je potrebno držati tega, da nobeno pretiravanje ni dobro, tudi pri zdravilnih zeliščih ne, saj gre za učinkovite snovi in pretiravanje lahko škodi.

Na tržišču in v knjižnicah je na voljo dovolj literature o zdravilnih zeliščih, njihovi učinkovitosti in uporabi in prav bi bilo, da si vsak, ki si namerava pomagati do zdravja z zelišči poskuša razširiti znanje o določenem zelišču.

Nekaj literature o nabiranju in rabi zdravilnih zelišč

  • R. Willfort: Zdravilne rastline in njih uporaba (576 str., Obzorja, Maribor, 2006 - 5. izdaja)
  • P. Piber: Zdravilna zelišča in dišavnice : zdravje in dobro počutje iz narave (96 str, Učila International, Tržič, 2008)
  • P. Ody: Zdravljenje z zelišči : zdravilna zelišča od A do Ž : praktični vodnik zdravilnih rastlin z zdravili za najpogostejše bolezni (191 str., Domus, Ljubljana, 1994)
  • S. Ašič: Pomoč iz domače lekarne II (225 str., Mohorjeva družba, Celje, 1987)
  • S. Ašič: Domača lekarna patra Simona Ašiča : priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin (176 str., Mohorjeva družba, Celje, več izdaj)
  • J. Zittlau: Domača lekarna (400 str., Prešernova družba, Ljubljana, 1999)
  • J. MacVicar: Zdravilna zelišča : nasveti za gojenje zdravilnih zelišč (48 str., Mladinska knjiga, Ljubljana, 1998)
  • M. Eppinger, H. Hoffman: Zdravilna zelišča : enostavno in zanesljivo določanje (192 str., Narava, Kranj, 2006)
Vir: Gea/1994 avtor: Lado Golouh